Регион

Нов паметен знак в Маджарово поставиха тракийци

Тракийското дружество в Хасково изработи със свои средства нов паметен знак в мемориалния комплекс в Маджарово. Той ще напомня за трагичните събития, описани в книгата на проф. Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 г.“.

В параклиса „Св. Петка Българска“, издигнат край Пантеона през 1995 г., е монтирана витрина, в която е поставена карта на пътя на бежанците от Беломорието до днешния град Маджарово.

Маршрутът на мъчениците, две хиляди от които са загинали край река Арда, е уточнен от покойния изследовател д-р Кирил Бакърджиев, автор на няколко книги на тракийска тематика .

Във витрината са изложени и снимки – свидетелства на зверствата над християнското население в онези години. Сред четниците на войводата Руси Славов е бил и моят дядо Васил Трингов от село Съчанли, разказва филоложката Кети Трингова.

Както Haskovo.info писа, в събота стотици потомци на тракийски бежанци от цялата страна ще пристигнат на традиционния национален събор – поклонение в Маджарово.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button