Любопитно

Статуетката на Гергана вече е при Валентина Радинска

Приключи 20-ото юбилейно издание на Националните културни празници „Изворът на Белоногата“ 2017.

Носителят на престижното отличие, което се присъжда за цялостно творчество и принос в българската литература, в частност за българката – Валентина Радинска, обеща да подреди статуетката на Гергана в колекцията си от скъпи за нея отличия, получени като признание за нейното творчество през годините.

Поезия

Поради настъпилото застудяване на времето, мястото на събитието беше променено. Вместо в местността край чешмата, празникът на поезията се проведе в салона на местното читалище. Гостите на града обаче, доказани имена в съвременната българска литература, не пропуснаха възможността да посетят извора, възпят в Славейковата поема и както самите те споделиха „да се презаредят отново и отново с онази живителна сила, която се влива в теб, когато си там… край ромона на Герганина чешма“.

Националните културни празници бяха тържествено открити от кмета на община Харманли – Мария Киркова. Гости на празника бяха народният представител Евгения Ангелова и заместник областният управител – д-р Стефка Здравкова.

Салонът на читалище „Дружба“ събра на едно място любителите на поезията, които в рамките на два часа имаха възможност да изслушат прочувствените слова, подредени в стихове, на поетесата Елка Няголова, която представи най-новата си книга „Шест грама“.

В литературното четене се включиха още харманлийският поет Георги Николов и поетът Иван Есенски, поетесите Надя Попова, Ели Видева, Виолета Христова, Ивета Данаилова, Мина Карагьозова и Стойка Мариновска. С кратък авторски рецитал се представи и тазгодишният лауреат на наградата – Валентина Радинска.

Финал на празника на поезията в Харманли постави концертът на Маргарита Хранова. Близо час, тя радва своите почитатели, които пък я дариха с дълго нестихващи аплодисменти.

Поезия

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.10.2017 8:28 8:28

Тонколоните в залата са от социалистическо време. Послено тогава държавата имаше пари за култура. Сега всичко се е впуснало да прави пари и ходи по човешки глави

Back to top button