Босоноги жени и девойки мачкаха грозде в древен ритуал на Шарапаните

Любопитно

Древен ритуал „Тракийски гроздобер“ бе пресъздаден в местността Шарапаните край Минерални бани.

Жени и девойки сплетоха венци и водени от тракийски бог и свирачи мачкаха грозде за вино. Въпреки студеното и дъждовно време всички се справиха отлично и си заслужиха овациите на публиката.

Ритуалът е част от фолклорния фестивал на клубове за народни танци „С хоро на гроздобер“, организиран от община Минерални бани и фолклорен клуб „Славяни“.

Фестът започна вчера с изложба, гроздобер, празничен концерт на ансамбъл „Хасково“ и Нелина и хоротека на открито с Пилашевски оркестър.

По-късно днес е предвидено дефиле на танцовите клубове, фестивална програма, надиграване за титлата мис и мистър фестивал.

В неделя от 11 часа ще се проведе семинар с проф. д-р Антон Андонов, преподавател и ръководител на катедра „Хореография“ в АМТИИ – Пловдив, с когото ще се разучават две хора.

Един коментар по “Босоноги жени и девойки мачкаха грозде в древен ритуал на Шарапаните

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.