Регион

Почетоха паметта на хилядите загинали тракийски бежанци

Паметта на хилядите загинали тракийски бежанци при масовите гонения преди 104 години бе почетена с поклонение в Маджарово.

Присъстваха хиляди наследниците на тракийци, представители на родолюбиви организации, политически партии и граждани.

Тракийци

Въпреки проливния дъжд признателните наследници на тракийци сведоха глави пред паметта на жертвите на турските гонения и поднесоха венци пред пантеона. Веднага след това областният управител Станислав Дечев и официалните лица поднесоха цветя и пред паметниците на тракийските воеводи Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.

Както Haskovo.info писа, над 100 души участваха в националната експедиция “По пътя на дедите ни”, организирана от Съюза на тракийските дружества в България. Тя потегли от София, Пловдив, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол и други градове, и през Свиленград продължи за Гърция.

Участници са потомци на тракийски бежанци, а също наградени ученици в националния конкурс за есе и разказ на тема “Завръщане към корените”, учители и директори на училища. В Гърция те преминаха по пътя на дедите, прокудени от родните си места през 1913 г. Крайната точка на експедицията е Маджарово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button