Любопитно

Хасковски историци на национална конференция в Свиленград

Трима хасковски историци ще участват в днешната национална научна конференция в Свиленград „Занаяти, търговци, пазари: социално – икономическо развитие на тракийските земи“.

Тя е организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, общината и свиленградския музей.

Докладът на доц. д-р Георги Граматиков е на тема производството и търговията с пашкули по долното течение на река Марица“. За преминаването на копринарството от занаят към държавна индустрия след Втората световна война ще говори д-р Виолета Костова. Д-р Красимира Узунова ще представи проучването „Тържища и панаири в хасковски регион от края на 19-ти и началото на 20-ти век“.

Форумът, в който участват над 15 учени, музейни експерти и краеведи от региона, страната и съседна Гърция, е част от програмата за отбелязване предстоящия празник на Свиленград и Европейските дни на наследството.

Уредената изложба в музея представя най-разпространените в миналото занаяти в района – копринарство, грънчарство, дърводелство, бъчварство, гайтанджийство, терзийство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button