Хасково

Зам.-министър Димитрова в Хасково: Всеки трети ще е пенсионер до 2060-а

Делът на хората над 65-годишна възраст в страната се увеличава всяка година. Ако през 2010-а те са били 17.4%, прогнозата е да стигнат 32.7% през 2060 г., заяви заместник-министърът на труда и социалната политика в Хасково Росица Димитрова.

Тя участва в Регионален форум „Деинституционализация на грижата за възрастните хора и хората с увреждания – перспективи и възможности“ в зала „Хасково“.

Социални

Форумът се организира от община Хасково съвместно с Национален алианс за социална отговорност. В него участваха директори и служители на дирекциите Социално подпомагане от областта, представители на Министерство на труда и социалната политика, Агенция за социално подпомагане, Национален алианс за социална отговорност, представители на областна администрация, общините, ръководители на социални услуги за пълнолетни лица.

Зам.-министърът посочи, че с увеличаване на дела на възрастните хора трябва да има все по-адекватни социални услуги за тяхното обгрижване. Целта е те да получат грижи в домашна среда, за да не попадат в съответните институции. За целта трябва да се заделят необходимите средства в новия бюджет, които да обезпечат работата на лични и социални асистенти и домашни помощници.

Същевременно ще се цели подобряване на условията в съществуващите институции и закриването на тези, където персоналът не е достатъчен, а условията са много лоши.

В началото социалните услуги на територията на община Хасково представи кметът Добри Беливанов. Той посочи, че има 8 услуги с държавно финансиране за 350 места, а една е с общинско финансиране за 150 места. Работещите по тези социални услуги пък са 225.

Кметът посочи, че се очаква в общината да бъдат изградени две нови социални услуги за деца, съгласно картата на услугите – Дневен център за деца с увреждания и техните семейства и Преходно жилище за деца от 15 до 18 години. Предстои и ремонт на съществуващата социална услуга Център за обществена подкрепа с обособяване на места за спешен прием, с което се очаква капацитета на услугата да бъде увеличен от 40 на 100 потребители.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button