Регион

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Узунова за наводнението в Бисер

Харманлийският районен съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия областен управител Ирена Узунова за наводнението в село Бисер. Актът е върнат за доразследване, потвърдиха за Haskovo.info от съда.

Припомняме, че през юли тази година Пловдивската районна прокуратура внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо Узунова.

Обвинението е за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. в Хасково, като областен управител на Хасково, не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия. Става въпрос за планирането на защитата при бедствия, което се извършва на общинско, областно и национално ниво. Вследствие на неизпълнение на горепосочените й нормативно регламентирани задължения е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир “Иваново”, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смъртта на осем лица – И. Карамфилова, 80 г., Г. Сираков, 69 г., Х. Христов, 92 г., А. Стоянов, 77 г., Л. Делева, 56 г., К. Николова, 65 г., Ж. Христов, 68 г. и В. Делев, 59 г.

Според обвинителния акт, стената на язовир “Иваново”, който се намира в землището на с. Иваново, се разрушила на 6 февруари 2012 г., около 7,40 часа, в резултат на което огромни маси вода тръгнали към с. Бисер. От преливната вълна били повредени повечето от жилищните сгради в селото. Водните маси отнесли животни, различен селскостопански инвентар, голяма част от покъщнината на живущите в селото. Незабавно на място пристигнали екипи за евакуиране и оказване помощ на пострадалите. За около 30 минути прииждащата вода от язовир „Иваново“ заляла цялото село Бисер.

Към момента на скъсване на язовирната стена, по пътя между село Иваново и моста към Харманли, в лек автомобил „Опел“ пътували В. Делев и Л. Делева. Водната стихия обърнала колата по таван, тя се напълнила с вода и двамата се удавили.

В обвинителния акт е посочено, че преди и към момента на наводнението между община Харманли и Министерство на отбраната е имало „отрицателен“ спор за собствеността на язовир “Иваново”.

Сегашното дело съдържа над 6 000 листа или 30 тома, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза, по която вещите лица са изследвали, сравнявали и са се запознали с над 10 000 страници документи. Разпитани са над 600 свидетели, приложени са документи и заключенията на осем съдебно-медицински експертизи, съдебно-техническа експертиза, петорна комплексна експертиза, компютърно-техническа експертиза. По делото са призовани 73 свидетели.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Дончо Т.
Дончо Т.
10.10.2017 13:05 13:05

Е..а мама му!!!!
И Директор на борд я направиха пари да лапа!!
Догодина я ,Кметица,я Председател на Окръжен съд-Хасково….
Няма отърване от тая П..МИЯРКА!!

Анонимен
Анонимен
13.12.2018 17:39 17:39

Ирена заслужава навсякъде да я сложат! Много е интелигентна и начетена!

Нина Анастасова
Нина Анастасова
13.12.2018 17:40 17:40

Ирена заслужава навсякъде да я сложат! Много е интелигентна и начетена!

Back to top button