Регион

Ученици поднесоха венци на връх Шейновец

Във връзка с отбелязването на 105 години от началото на Балканската война, ученици от СУ „Желязко Терпешев“, заедно със служители от общинина Любимец, поднесоха венци пред паметника-костница на връх Шейновец.

Честването се проведе на 5 октомври, съвместно с община Свиленград, представители на политически партии, на родолюбиви организации, ученици и граждани. Началото на поклонението започна с историческа хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г. и победния щурм на върха, наречен Малката Шипка. За тях разказа уредникът на общинския исторически музей д-р Стефан Димитров. Началото на празника не мина и без емблематичното стихотворение на Ивайло Балабанов „Под златна ангелска дъга“.

Шейновец

Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на българските войници, загинали в историческата битка, а в знак на признателност и преклонение пред героите, присъстващите сведоха глава и почетоха паметта им с едноминутно мълчание.

На 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите войници от 30-ти Шейновски полк, но българската войска успява да влезе и освободи Свиленград от Османско робство.

Шейновец

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button