Хасково

Хасковски преподаватели: Няма да има качествено образование с бедни учители

С бедни учители качествено образование няма да има. От бедния човек не може да се очаква да върши качествена работа, коментираха хасковски преподаватели на среща с депутата от БСП и член на парламентарната комисия по образованието Донка Симеонова. В срещата участва и народният представител от БСП от Димитровград Виолета Желева.

Директори се обявиха за опростяване на учебниците и така децата да имат по-леки раници.

Широко дискутирана бе и темата с недостатъчното финансиране. Беше даден примерът със семейство хасковски учители, които имат двама студенти и не се чувстват като работещи хора заради малкото пари. Директори сметнаха, че ако едно училище има 350 ученици, то може да се издържа. Те се оплакаха, че повишаването на парите за издръжка на учениците е по-малко от повишаването на учителските заплати, като не се предвиждат и средства за поддръжка на училищната база.

Среща

Коментира се и мандатността на директорите от 5 г., като бяха зададени въпроси, а защо не и учителите да са с мандатност или експертите в РУО. Ако един учител е бил 5 г. в ПМГ например, след това да е толкова в училището в Долно Големанци.

Преподавателите коментираха, че механизмът за връщане на отпадналите деца в училище е неработещ, защото вече месец от екипите липсвали представители на полицията, социалните и общините, защото не им се плащал извънреден труд.

Директори се изказаха, че трябва да се върне повтарянето за учениците от 1 до 4 клас, защото сега имало деца, които идват неграмотни в 5 клас, а след това делегираните бюджети ги задържат и до 12 клас.

Директор на хасковска детска градина пък посочи, че в последните няколко години до 10% са се увеличили децата с проблеми в поведението – на 3 г. нямат речеви умения, не могат да си задържат вниманието за повече от 5 мин. Ако не се работи с тези деца, след това те са основен фактор за агресията по училищата.

Симеонова се ангажира да предаде проблемите на предстояща кръгла маса по проблемите на образованието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

23 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Само минавам
Само минавам
09.10.2017 19:09 19:09

Коя е лелята с очилата на втората снимка. Много е готина.

Тонка Ченгелова
Тонка Ченгелова
09.10.2017 21:13 21:13

Аз отсъствам.

Анонимен
Анонимен
09.10.2017 21:50 21:50

Ха-ха, образование в България. Нови прийоми да поробим народа.

хасковлия
хасковлия
09.10.2017 23:58 23:58

да живеят частните уроци!

23456
23456
10.10.2017 0:00 0:00

да живеят частните уроци!

kenanskiya tigyr Hebros
kenanskiya tigyr Hebros
10.10.2017 7:27 7:27

ИСТИНАТА Е ЧЕ ВСЪЩНОСТ УЧИТЕЛИТЕ ОБУЧАВАТ ПРЕДИМНО Ц.ИГАНИ, ОТ 10 НОВОРОДЕНИ ДЕЦА 5 СА МАНГАЛ.И, 4 ТУРЦИ И 1 БГ, ТОВА Е СТРАШНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, И ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ТОЛКО БЕДНИ-ИМАТ 3 МЕСЕЦА ОТПУСКА ПРЕЗ КОЯТО ИМ СЕ ПЛАЩА-НЯМА ТАКАВА ДРУГА СЛАДКА „РАБОТА“ КАТО ТЯХНАТА.

Kenanski lyv
Kenanski lyv
11.10.2017 13:31 13:31
Отговор до  kenanskiya tigyr Hebros

Защо не се кандидатирате за тази „сладка работа“, г-н кенански тигър? Ще си почивате целогодишно…

Това е така
Това е така
10.10.2017 9:06 9:06

Това е така, но в интерес на истината, парите отиват предимно в началниците, които са изключително субективни. В провинцията рядко се дава път на добрите професионалисти, особено пък ако са по-млади. Затова и младите почти ги няма, а ни командват такива като Насенцето от школското общежитие, дето отдавна трябваше да се е у дома като богат пенсионер. Така е, когато и древната професия е над закона.

наблюдател
наблюдател
10.10.2017 9:07 9:07

а защо срещу трима лектори има 7 учители. те нямат интерес към образованието интересуват ги само заплатите ми. и както вече казахте частните уроци

Димо
Димо
10.10.2017 9:21 9:21

Само реват за по високи заплати ! Всяка година им вдигат заплатите а нищо не правят. Лятото си почиват няколко месеца и пак си получат големите заплати.

Kenanski lyv
Kenanski lyv
11.10.2017 13:39 13:39
Отговор до  Димо

Цитат от статията: „….коментираха хасковски преподаватели на среща с депутата от БСП “ Учителите ИМАТ интерес към образованието на децата /за разлика от родителите/ . Но учителите вече НЯМАТ интерес към политиката, уважаеми, и затова на тази среща с депутат от БСП просто липсват. Образованието НЕ Е политика!

До Димо
До Димо
11.10.2017 13:45 13:45
Отговор до  Димо

Г-н Димо, защо не станете един учител? Ще имате висока заплата, ще си почивате целогодишно… Ще правите „нещо“ може би по-полезно от това, което правите в момента. Пробвайте се, може да получите „заветната“ си заплата, а?

Коко
Коко
10.10.2017 14:08 14:08

Честит 10 октомври на всички коментиращи по горе….

берберина
берберина
10.10.2017 20:36 20:36

тонка ченгелова вярно ли е че е била бръснарка или берберин а сега представи си директор -пълен смях

има има
има има
10.10.2017 21:12 21:12

Ми то да беше само тя. Има и една друга директорка, дето идва от селското стопанство – производителки на големи зелени плодове, пък и от други извозни услуги! Очевидно на директорски постове се спускат всякакви парашутистки по бонбонска линия! Да ти умре образованието от такива!

498548549
498548549
10.10.2017 21:27 21:27

Мандатност на директорите – за всички максимум пет години, ако може и четири и да си ходят. Дано най-после стане факт. Едно цяло училище си мечтае да се махне настоящата тиранична директорка, заедно с нагласените си дружки. Ха дано!

(гост)
(гост)
11.10.2017 15:51 15:51

Анонимните
МАРАБА ХАСКОВО! Няпорсун, … ибеним… Не е само в Хасково, а и в други градове е и още по-зле. Да я наречем Иванка, а тя милата завърши учителският институт и сега разбираме, че е преподавател в ИТ. Навремето имаше личности, лично ги познаваме, по разпределение в разни (няма да цитирам градове) от Димитровград е жената, но и сравнение не може да става със сегашните. Може би това е целта. Колкото по-прост, толкова по-добре за управителите, иначе няма кой да цепи дърва, кой да робува, кой да работи черната работа, както е на запад, НО… за разлика от запад, западните хора си държат за техните хора, докато в БГ не е така, явно всичко се ръководи отвън, а и Хасковските даскали дошли от Ивайловград, Кърджали и др. близки градове и те с претенции, а са ограничени, не ми се мисли, не че аз съм нещо над тях, но не съм и на тяхното ограничено ниво. за тях парите са на първо место. по ив-градските села се завърнаха родителите им, гледат животни и в Хасково изкупуват , както казват те-на комунистите апартаментите за 100 хил.лева българи. И го пиша във връзка с гореописаното, относно бедността. Не всички бедни са прости даскали и не всички богати са умни даскали. анадънму булгар. Най-умните хелем са в ивайловград, там всичко е на 6, но с вино, ракия, грозде, сусам, но не и с голям ум. Има не са излизали от този регион хора. Да се смее ли човек, да плаче ли. Ама както казваха навремето жените–тръгнали даскалиците да просят от нас яйца, месо и всичко. Да грабват кирки, лопати и да работят земята, а не да ходят от къща на къща да искат това и онова. Тук не се отнася за малцинствата(да ме извини Пеевски, Доган, Местан)…ТКЗС:така комунистите заробиха селяните. Миличките, пари имат, ама от село не са излизали, нищо не знаят, дори са земеделци и мразят от тяхно име ви пиша комунистите, ама нали уморени от работа преди много години отиваме в родното място на половинката ми и гледаме окачила Клара Маринова от БСП, оплакват я, че била много слаба…Питам ги, тая знаете ли от коя партия е, ами дадоха ни… , а на камъка първи децата им написаха сдс-демокрация, въпреки, че сега от страх отричат, ето ви лицето на някои градове, явно колкото по-прост, толкова по-добре, но и в простия човек си има нещо положително-трудолюбиви са.Къщи големи в града, но освен работа нищо не знаят, работа, работа и пак работа, за мен това е загубено поколение. То и при бай Тошо си бяха забравени там покрай граничната зона, ето ви учители от ив-град в Хасково. Не само, но имат и претенции. Не искали в селата и то близко село до града, а искали даскали в града хахаха. Имат пари, тати на село има крави, телета, всичко…. от веселяците , Наздраве с една студена ив-градка вода от изворчето ни!
Всички реват: и от системата, и доктори, и учители, и клошари, и безработни, на кого по напред да даде батето хахаха, и къщата си в Банкя да продаде пак няма да ви устроят парите, човек няма насищане. По спокоен си, но предпочитам и двете: пари и ум, а не пари и ограничени хора, Избирайте! А и учителите по-малко ревете, колко месеци в годината почивате или това не е важно за вас, а парите…имате села, събота и неделя кирката на гърба, трактор, сеялки, и работиш, както казват на запад: за лудо работи за лудо не стой. и те са с висше непризнато в бг образованиеееееееееееееееееееееееее,но поне са интелигентни и се оправят навсякъде, с коли, конкурси, работят като волове, нема лабово, свърши живковото време, един да работи , трима да чакат на единия да им върши работата. това му викам мързеливи хора,
Строго секретно!
Вярно с оригинала?

хасковлия
хасковлия
11.10.2017 20:55 20:55

От къде на къде в образованието се назначават разни прости селянки, извън системата, работили година две само – и хоп на директорски пост. Кой закон разрешава това и по кой закон е регламентирано. Хипотетичната директорка в примера да кажем се занимава с динепроизводство. После се занима да кажем с бизнес – или пък и с двете. Има не повече от няколко години учителски стаж и някой я поставя директор на училище. И какво става – колектива пропищява от „опитната“ директорка. Тя пък се проваля на конкурс за местото, и хоп – назначават я другаде директорка. С какъв ценз – с ценза на няколкомесечно паруштно управление на училище. С каква квалификация – ами там някаква си преди години за малко. И какво се случва пак – втори колектив пропищява от нея. Ама този път нали си е дала бонбоните на регионално ниво – натиска се на поста нашата хипотетична директорка и не иска да знае какви вреди предизвиква. Коли, беси, тиранства и само злини твори. Каква евентуална директора би могла да баде такава личност без опит, изплетена от злини, интриги и нервашки номера. И какво образование се развива в такова хипотетично училище в нашия хипотетичен пример. И с какво желание ходят на работа тези хипотетични учители. И дали им се занимава с образованието на децата, след като всекидневно са навиквани, мачкани и нагрубявани, гонени и хулени от една нервозна жена с психични проблеми. Ами то май цялото образование е подобен хипотетичен пример. Вие си направете сметката.

Мария
Мария
12.10.2017 12:10 12:10

Системата е толкова прогнила, че не виждам изход. Откъдето и да погледнеш – и от главата и от краката….

А някои началници
А някои началници
12.10.2017 13:26 13:26

А някои началници в образованието цял живот само по командни постове. Не се ли изчерпват тези хора, бе. Нямат ли нужда да поработят и като редови учители, че поне да научат нещо от практиката. Като седнат на тия столове, няма мърдане от там. От пост на пост за екскурзии и забавления само мислят, че да не си харчат парите. Като вечното Насенце от школското общежитие. 20 години си клати краката, ама заплатата най-висока и с много бонуси. Когато директорът ти е със слаби ангели, пом.директара си развява байрака. Няма пенсия, няма срам, няма закон. Тъй си живеят някои хора до дълбока старост. Другите да му мислят. Младите пък да чакат до второ пришествие места за работа. Няма управия.

опит за поезия
опит за поезия
14.10.2017 15:42 15:42

Катеричка пъргавелка
гордо вдигнала табелка:
„Изпълнявайте каквото кажа
червен картон да не покажа!

Тука аз ще ви нареждам
и със всичко разпореждам!
Проклетия имам много
и ще погна всички скоро!

Ще ви тропам с крак нервашки
Ще се пуля по просташки!
Ще ви хокам всекидневно,
че е малко полудневно!

Ще слухтя по коридори,
някой да не би да спори,
че съм най-кадърна била
и от нещо съм се скрила.

Ще му тегля шута твърдо
ако някой шава бързо!
Ако някой думата ми цепи
работата му друг ще гепи!

Ще нагласям аз прояви
да покажа чрез изяви,
че съм първа пичка
сред директорите лична!

яз
яз
14.10.2017 16:03 16:03

Охо, разпознах я тая още на втория куплет. Това прилича на една пословична директорка със специален прякор даже сред експертите на РУО. Ха-ха-ха!

гост
гост
14.10.2017 16:56 16:56

Да бяхте описали и заместничките на тази директорка – не си падат по-долу от нея. Същите злобни кучки, съскат и пръскат отрова като змии. С нелечима мания за величие, които си мислят, че трябва навсякъде да се намесят и всичко да подредят. Що не си направят сметка, че това училище го имаше и преди тях и ще го има и след тях! Усойници и трите, заедно с подлогите им от администрацията!

Back to top button