Външни публикации

Защо колекционерите харесват малки марки уникални часовници?

От любител в производител на часовници

Преди революцията на известната платформа Kickstarter за групово финансиране на микро марки, тази дейност се е извършвала от отделни любители ентусиасти на часовници, които създават малки партиди часовници със собствено финансиране, обикновено на изгодни цени, предназначени за желаещите да притежават различен часовник на нетрадиционна марка. Микро марките са компании за направа на часовници, които са дори по-малки от бутиковите марки. Тези марки са по-скоро стил хоби и включват обикновено един човек или малък екип и доставчици, които ги снабдяват с компоненти. Точно сега те изпитват нещо като златен век в тази ниша и предизвикват интерес у потребителите. Затова е интересна дискусията, за да се определят причините защо почитателите на часовници предпочитат стартиращи компании производителки на часовници с по-нетрадиционен стил и дизайн.
Трудно е да се определи как точно възниква дадена микро марка, но има няколко сценария. Да речем, например някой любител на часовниците, който разглежда напразно в продължение на години за определен дизайн, който би искал да притежава. След неуспешно търсене решава да промени тактиката и да произвежда свои собствени часовникарски изделия. Така просто той трябва да финансира операцията и да направи само няколко екземпляра и да се опитва да ги продаде. Така се създава малка микро марка, която използва трета страна производител и доставчик с различни нива на качество взависимост от концепцията за производство на часовниците, с помощта на свой собствен проект и обратна връзка, разбира се. След това този ентусиаст споделя в някоя общност за часовници онлайн, за да се получи обратна връзка за своя проект и да търси купувачи. Това е картината на много подобни микро брандове. Превръщането от любител в производител на ръчни часовници, коства значителна инвестиция от време, а вероятно и голяма финансова.
Разбира се, голям брой микро брандове използват помощта на спонсори в онлайн платформата за групово финансиране като Kickstarter. Това е чудесна възможност да осъществиш целите си за създаване на нещо различно и за стартиране на бизнес същевременно, ако нямаш собствено финансиране. Понякога това, което им липсва в качеството, те често компенсират с оригиналност и характер. Но има и часовници, чиято концепция е да бъдат както с оригинален външен вид, така и с добро качество. Микро марки, които са успешни, обикновено намират печалба, насочвайки дизайна в продукт, който хора със специфични вкусове искат да носят. Те обикновено могат да си позволят много повече, но намират удоволствие в носенето на часовници от микро марки, просто да избягат от масовия стил и масовите имена.

Достъпен художествен апел

Часовниците имат безспорно практичната страна да показват времето, но те също така притежават не по-важен естетически елемент. Повечето хора няма да носят часовник, който не е естетически хубав. По този начин часовникът е едновременно инструмент и произведение на изкуството. Тази артистична страна е основната причина да имаме толкова разнообразни модели. Повечето стандартни ръчни часовници са предназначени да привличат голям брой хора и по този начин имат по-консервативни дизайни. Разбира се, има екзотични изключения, които притежават уникален дизайн, но тези изделия уникати в повечето случаи са присъщи за скъпите марки от най-висок клас. Добрият дизайн струва много пари в света на луксозните часовници в повечето случаи, така че много хора просто не могат да си позволят атрактивни артистични часовници. Така се получава тази празнина на пазара, което означава, че има много хора, които желаят да носят повече художествени часовници, но с достъпна цена. Друга причина е, че художествените часовници с по-ниски цени са привлекателни дори за хора, които обикновено харчат много повече пари за часовници, които носят редовно. Като се има предвид, че подобни екстравагантни модели от по-големите марки могат да бъдат доста скъпи, опциите за по-ниски цени са привлекателни за колекционерите от всички ценови нива и са стабилна причина колекционерите да се интересуват от микро марки.

Известните луксозни часовници са толкова по-скъпи

Колекционирането на часовници като хоби често е пристрастяващо, затова и коства много средства. Да, определено часовник от позната елитна топ марка ще бъде с по-добро качество, дизайн, опаковка, обслужване, и т.н., но ще струва няколко хиляди повече. Часовниците от микро марки са също качествени, но по-достъпни и позволяват попълване на колекцията от екземпляри на добра цена. Доста често малките марки копират дизайните на скъпите брандове и това също е добра причина любителите да се сдобият с атрактивен по дизайн часовник. Добър пример е моделът Rolex Submariner, струващ 8 000 $, което е доста скъпа покупка за мнозина. Има обаче много часовници от малки марки, които се стремят да се възползват от емблематичния външен вид. Много лесно може да се намери часовник, който е сравнително сходен с цялостния дизайн на истинския Submariner на добра цена.
Много фенове на часовниците са склонни да похарчат няколко хиляди, за да се сдобият със специален модел от ценна марка. Това, което други колекционери предпочитат да направят, е да харчат по-малки суми пари, за да захранят тяхната нужда от разнообразие с ръчни часовници. По този начин получават няколко часовника, произведени от среден клас марки, вместо само един луксозен за същата сума пари.

Придобиване на голяма популярност в бъдеще

Талантливи ентусиасти съществуват в повечето артистични индустрии, включително часовникарската. Ако към ентусиазма и таланта се прибавят търговски нюх, упоритост и предприемчивост, тогава вероятността малката марка да се превърне в успешна и известна марка с много потребители и голям пазар е голяма. Успешен пример за това е авангардната бутикова марка Alexander Shorokhoff с името на своя създател, руският часовникар Александър Шорокоф, който дълги години е част от произвежданата в Германия престижна марка Poljot International. Създавайки своя едноименна марка, той превръща своята креативност и професионализъм в реалност, съчетавайки умело качества като дизайн, инженеринг, маркетинг, които налагат новаторския бранд Alexander Shorokhoff като успешна луксозна бутикова марка часовници. Моделите са лимитирани, ръчно произведени и гравирани в Германия с щампа Made in Germany и имат уникален артистичен и авангарден дизайн, съчетан с луксозни материали като диаманти, каишки от алигатор, щраус и др.
Логично е в бъдеще по-добрите малки марки часовници да станат колекционерски. Те имат история, индивидуалност и рядкост, което е доста привлекателно за колекционерите, любители на уникални часовници, които никой друг или много малко други хора притежават.

Часовници

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Back to top button