Насърчават професионалното образование заради липсата на кадри за бизнеса

Хасково
Среща

Професионалното образование и обучение обсъждат в Областна администрация експерти от Министерствотото на образованието и науката, представители на РУО от областите Хасково, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян.

На форума са още директори на професионални гимназии, преподаватели, работодатели, социални партньори, специалисти в системата на професионалното обучение.

Среща

Срещата бе открита от заместник областния управител Стефка Здравкова. „Професионалното образование и обучение са темите, които не веднъж са били обсъждани тук, защото това е един от основните проблеми за съвременния бизнес и за всеки млад човек, който търси реализация”, заяви Здравкова.

Представителите на дирекция Професионално обучение и образование в МОН представиха основните предложения за концептуален документ, който да регламентира професионалното образование в България. Факт е, че вече нараства интересът към дуалното образование и през тази учебна година паралелките с дуално обучение са значително повече от предишните години. Това стана възможно, защото действително правителството работи по този свой приоритет, подчертаха лекторите.

Те изтъкнаха, че сътрудничеството между бизнеса и професионалните училища е налице, но трябва да се работи за устойчивост на системата за дуално образование. Освен това вече са направени и първите стъпки за насочване на учениците към специалности с текущ или очакван недостиг на кадри в бъдеще. Целта е българското професионално образование и обучение да станат привлекателни за младите хора, това е и една от основните европейски идеи за обезпечаване на пазара на труда.

Още новини

loading...

5 коментара

 • Sujaliavam 4e vi pisha po tozi na4in,no zhiveja na ulicata v Djuseldorf.Prosiak sum.Kogato biah bulgarin ili haskowliia imah dwe visshi obrazovania ,no towa niama nikakwo otmoshenie kum poniatieto specialisti!
  Prosto suberete 20 ot nali4nite specialisti i podobni na tiah kato obrazovanie, no grozni i shte razberete zashto niama specialisti v Bulgaria,koito da vurshat cialata intelektualna dejnost za smeshno zaplashtane …..na prestupnici!

 • Какво образование в град като Хасково, където една разбесняла се директорка четири години вече си разиграва коня, а РИО-РУО Хасково мълчи като ощипана мома. И защо мълчи – защото и дадоха конкурса за 20 бонбона. Тежко и горко на образованието, където училищата се управляват от прости женици с бостандийски навици. Където експертите на РИО-РУО нямат насита и чакат облагите за отблагодаряване. Където директорката парашутистка кадрува, подменя колектива, назначава дружки, ВИП-ки и мъжленца на дружки. И всички тези само пият кафета, плетат интриги и закопават училището. Разказаха му майката на образованието в града.

 • Ха, това да не е училището с трите кучки, дето си поделят властта – една главна и две подкучки. Лаят, зъбят се, злословят зад гърба на всеки пък пред човека – въртят мили очи и се правят на разбиращи и благородни. Ама само да видят на някой гърба и почват да злословят за него и да го плюят. Да им се връщат дано всички плюнки и мръсотии дето правят. Дано се укротят най-накрая.

 • Най обичам диви кучки
  да ги бият с тънки пръчки.
  Да ги учат на маниери,
  да ги гонят куриери.

  И да ги дресират славно,
  и да са наравно.
  Да не вирят нос в небето
  а да гледат от котлето.

  Да запомнят добрината
  и да не се зъбят от вратата.
  Да усетят човещината
  и да носят си вината!

  Тези кучки трички
  да не лапат толкова парички.
  Да не бъдат злобни пички
  и да нищят стари трички.

  Да си ходят от гората,
  да настъпи в мир зората.
  Да си търсят друго място
  че да не им е тясно!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.