Нови кладенци за питейна вода ще има най-рано през април. Проби от водата не са взимани от 3 месеца

Хасково
Кладенци

Започна сондирането за пръвите четири нови кладенци за питейна вода на Хасково. Това се случва около 3 месеца след възлагането на изграждането им. Причината за забавянето са разрешителни от Басейнова дирекция.

За справяне с проблема с повишеното съдържание на уран във водата правителството отпусна 2 милиона лева. Първите четири нови кладенци от общо 8 бяха възложени чрез пряко договаряне с фирми. На поканата се отзова само “Водно строителство”. Именно те изграждат първите четири. Те дублират кладенци от 1973 година в Северна зона, където вече са изградени в последните 2 години други 4 дублиращи кладенци. Според изследванията на водата в тази зона повишено съдържание на уран няма.

Кладенци

За останалите четири кладенци община Хасково обяви обществена поръчка, тъй като опасността от воден режим вече беше отпаднала и нямало спешна необходимост. Днес са отворени ценовите оферти от двете фирми, които са кандидатствали. Предстои комисията да обяви кой ще ги строи. Те трябва да се намират в Източна зона и Узунджово. Тепърва се изготвят проекти за водопроводи, които също ще бъдат платени от парите, отпуснати от правителството.

Първите четири кладенци се очаква да осигурят около 40 литра в секунда вода към Хасково. Това е около една трета от количеството, което градът изгуби след спирането на кладенци в Първа и Втора помпени станции. Водата на практика ще потече към града най-рано през пролетта, когато трябва да приключи изследването й.

В същото време на много места в Хасково, макар и забранена за пиене, водата спира почти всеки ден. Такъв е случаят с “Червена стена”. По обясненията на управителя на ВиК Тодор Марков причината е, че след спирането на компрометираните кладенци количеството не е достатъчно, за да има налягане. Имало и много аварии заради обръщането на посоката на водата.

Към момента не се знае и какво е съдържанието на уран в питейната вода, тъй като проби не са взимани от юли. Последните са с показатели малко над нормата. Изследванията трябва да направят от ВиК, след като преценят, че са смесили водата и тя вече няма да е с повишено съдържение на уран, обясниха от РЗИ.

Кладенци

Още новини

loading...

8 коментара

  • Моля за яснота: Водата от тия дублиращи кладенци откъде ще е, за да няма уран? Може би от Антарктида? Въобще кой изследва и прецени, че точно от това място водата ще е безопасна? Ако има такова изследване, нека да сме информирани. Ако няма – то как да наречем това копане на нови кладенци – усвояване на едни пари?

  • И аз съм на същото мнение да не би от някъде другаде да дойде водата тя е една и съща

  • Поредната общинска глупост, а кмета мълчи ли мълчи…. Абе казвам ви само едното лапане на пари ги интересува. Кой ще заложи името си, че водата от тия кладенци ще е чиста? Никой. Нека лапането продължи сега! Хасковлии са големи балъци, заслужават си и тъпия кмет и безумното му безхаберие. Щом никой не протестира, значи са съгласни със случващото се в храда.

  • Ама в тези кладенци няма уран. Той е в главите на някои, които продават вода. Вдигнаха супер шум за да продават повече бутилирана вода. Психясаха хората идиотите

  • Направиха ни на малоумници с този уран,всичко е един голям блъф за кражба на пари,та нали е бил замърсен водоносния слой с уран и как така като се прави паралелен сондаж от същия този “дамар” водата ще е без уран,на този въпрос и първокласниците могат да отговорят.Много ми е интересно каква ще е офертата на сондажите.И най важния въпрос които не се задава е как ВИК дружеството ще компенсира гражданите за нанесените вреди от урана при условие че плащаме една от най скъпите води.

  • Никой не го е грижа за урана. Едни 2 милиона трябва да се лапнат и анушка да стане 200 кила

  • А стреса у хората дето в последствие са разбрали че пият вода с уран кой ще компенсира,май ще трябва да се направи колективно дело срещу ВИК за нанесени вреди.

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.