Външни публикации

Хасковската библиотека с нов скенер, дигитализира културното наследство

Проект

В изпълнение на проект „Хасково и Одрин – културно- исторически дестинации” партньорите Регионална библиотека „Хр. Смирненски” и Фондация на „Тракийския университет” се сдобиха с модерни букскенери формат А2+ и дигитални фотокамери.

С новата техника партньорите започнаха сканиране на пощенски картички, фотографии и краеведски издания от края на XIX и началото на XX век. Дигитализираните обектите на литературното и културно наследство на двата региона ще влязат в електронен каталог, с възможности за извършване на различни търсения.

Интернет сайтът на проекта е онлайн и на интерактивната карта се добавят поетапно туристическите обекти от двата региона, със снимки, направени с дигиталните фотокамери и информация, полезна за гостите на двата региона.

На 18 и 19 септември партньорите по проекта проведоха в Одрин конференция на тема „Обмяна на опит и добри практики в сферата на издирване, документиране и авторски права на културното наследство“, на която експерти от двете партньорски страни представиха информация по различни теми, свързани с естеството на проекта. Бе демонстриран част от работния процес по сканиране и обработка на изображения с новата техника и обсъдени следващите етапи от изпълнението на проекта.

Проект

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег- ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Регионална библиотека „Хр. Смирненски”, Хасково и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програма

Проект

Back to top button