Регион

Възобновиха археологическите издирвания в района на Глухите камъни

От 1 октомври археологическите издирвания в района на култовия комплекс Глухите камъни край любимешкото село Малко градище бяха възобновени.

Те са продължение на подобна експедиция, проведена през пролетта тази година и са част от мащабен проект на БАН. Ръководител на екипа е доц. д-р Георги Нехризов.

Археология

Целта на експедицията е регистрирането на непознати до момента археологически обекти в района и попълване на Археологическата карта на България. Откриването на следи от човешко обитаване в древността става възможно чрез внимателен оглед на терена. Затова членовете на екипа обхождат обширни територии като документират откритията си, използвайки най-модерни технологии и устройства. Всеки ден събраните данни се обработват с помощта на специализиран компютърен софтуер. Данните за новоoткритите обекти се въвеждат в Археологическата карта на България. Резултатите до момента са повече от очакваните – в рамките на обходената територия са регистрирани над 40 нови археологически обекта, а информацията за много други вече известни е допълнена и обновена.

Сред най-интересните обекти е селище, съществувало в дълъг период от време. Откритите артефакти свидетелстват за обитаване от предримския период, римската епоха, Античността и Средновековието. Намерената на терен каменна база на колона принадлежи най-вероятно на представителна сграда или храм. Недалеч от селището е преминавал римски път, който е осъществявал връзката на хората живеещи в този район с другите части на империята.

Сред останалите новооткрити археологически паметници са надгробни могили, тракийско светилище и селище отпреди 5 хиляди години. За съжаление, екипът често открива разрушени от иманяри паметници, които са невъзвратимо загубени за историческото и археологическото ни наследството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button