Регион

4-годишната Радост трогна България. Добри хора й помагат да прохожда

4-годишното момиченце Радост от Димитровград трогна много хора, които с даренията си й помогнаха тя отново да замине за турската клиника.

Семейството благодари на всички добри хора, които откликнаха на техния зов за помощ.

Както Haskovo.info писа, Радост се ражда недоносена и тежи едва 1 кг. Започва дълга битка за оцеляване с много предизвикателства – кръвоизлив в мозъка, хидроцефалия, неврохирургична операция. Тя е малка, но много борбена и силна.

РадостИзминава дълъг и труден път с безбройни прегледи и консултации с неонатолози, неврохирурзи, невролози, ортопеди, офталмолози, физеотерапевти, рехабилитатори, зрителни терапевти, логопеди много други.

От тримесечна възраст започва упорита ежедневна рехабилитация, която продължава и до днес. Макар и по-късно детето се изправя, сяда самостоятелно, пълзи. На 2 г. и 7 месеца е поставена диагноза ДЦП. Следват 5 ортопедични операции за отпускане на сухожилията на крачетата и още по-усилена рехабилитация.

Радост не посещава детска градина, защото не може да ходи. Денят й минава в много упражнения, масажи, 2 пъти в седмицата конна езда. Тя е много слънчево и жизнерадостно дете, забавна, любвеобилна и очарователна бърборана. Животът й е ежедневна борба с много болка и умора, но и много сила и упоритост, разказват родителите на момиченцето.

След непрестанно търсене на пътища към мечтаното прохождане, Радост започва рехабилитация в рехабилитационен център “Рибем” в Истанбул. Там ежедневно провежда по 2 процедури на ден – специални упражнения за позициониране, баланс, координация, укрепване и засилване на мускулите и много други. Изработени са специални дневни шини, които да държат крачетата изправени. Консултирана е с детски психолог, с очен лекар – професор Йетик, предстои преглед при невролог – професор Бурак Татлъ.

Резултатът от проведената рехабилитация е видим и напредъка е громен. Невероятните професионалисти от клиниката са категорични, че Радост ще проходи.

След посещение в клиниката в Турция, родителите на Радост са изпълнени с надежда, защото броени дни след завръщането си, тя вече стои изправена и дори направи първите си 1-2 неуверени, плахи, малки, но самостоятелни стъпки, което е невероятно и което за почти 3 години огромни усилия не можахме да постигнем в България. За дете което преди седмици не можеше да стои изправено за секунда, това е страхотен резултат. Огромно щастие е да видим как малката ни героиня пристъпва смело към мечтите си.

Радост вече е на път да постигне целта си и това е благодарение на рехабилитацията, която за съжаление не се прилага никъде в България.

От рехабилитационния център препоръчват рехабилитацията да се извършва всеки месец по 2 седмици до прохождането на детето. На ден се извършват по 2 часа рехабилитация на стойнот 350 лв. За съжаление сумата е непосилна за семейството и затова се организира благотворителна кампания.

С голяма надежда и вяра се обръщаме към Вас мили хора. Надежда, че нашата Радост скоро ще проходи и ще бъде нормално дете. Нека видим щастливата й усмивка, тя го заслужава. Благодарим Ви от сърце!!!

Дарителската сметка за набиране на средства е:

Банка ДСК
BIC – STSABGSF
IBAN – BG91STSA93000024757217

Титуляр Радост Владимирова Дукова

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button