Хасково

Метеоролози очакват по-топла зима, ще чистят магистралата с нови снегорини

Нова техника с по-тежки гребла ще бъде включена в снегопочистването на автомагистрала „Марица“, съобщи директорът на Областното пътно управление в Хасково Радостин Ламбрев.

Това стана на работно заседание, водено от зам.-областния управител Стефка Здравкова. В него участваха част от представители на общините и директори на служби в Хасковско.

От Пътното казаха, че имат планове за зимата, както и договори със снегопочистващи фирми. След проведени работни съвещания е било взето решение да се затварят непочистени пътища, за да не се допуска закъсването на коли и бедстващи хора. Ламбрев посочи, че има запаси от сол, пясък и химикали. Той подчерта, че републиканската пътна мрежа в региона е една от най-дългите, в сравнение с другите области на страната.

Среща

Здравкова препоръча да се положи пътната маркировка по възлови участъци преди сезона на мъглите. Като пример бе даден пътят Хасково – Харманли. Ламбрев заяви, че поръчката за маркировката се провежда централно, но успокои, че заявките за региона са направени.

Присъстващите представители на общините заявиха готовността си с техника, материали и снегопочистващи фирми за посрещане на зимата. Зам.-кметът на Хасково Велин Балкански заяви, че в петък ще бъде отворена ценовата оферта на „Ата строй“ за почистването на снега в Хасково. Преди зимата общините правят справка за всички лежащоболни, такива на хемодиализа и родилки.

Началникът на Областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев заяви, че пожарната е подготвена за предстоящата зима. Той посочи, че най-важното е получаването на точна информация, за да може да се реагира правилно. От пожарната разполагат с верижна техника и такава с термовизия за действие в критични ситуации.

Вълчев отчете, че в последните години метеорологичните прогнози са изключително точни и своевременното предупреждаване на хората е спомогнало за по-малкото спасителни акции с бедстващи хора, проведени през последната зима.

Потърсен от Haskovo.info за прогноза каква зима ни очаква шефът на метеорологичната обсерватория в Хасково Спас Александров успокои, че е малко вероятно да се повтори зима като последната.

Според Александров през последната зима необичайно е било дългият период от 53 дни на трайно задържане на снежна покрива. Това според него се повтаря рядко. Иначе, дебелината на снега от 50 – 60 сантиметра, количетвото на валежите и температурите не са били необичайни.

„Сега имаме нормална есен. Зимата също ще е нормална за региона, като ще е с една идея по-топла“, допълни Спас Александров. Той посочи, че следващата 7 – 8 дни ни очакват по-високи температури от нормалните за сезона – около 15 градуса.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button