Химнът на народните будители звуча в Истанбул

Любопитно
Училище

Учениците и учителите в Българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул тържествено отбелязаха Празника на народните будители.

На тържеството в българската Екзархия присъстваха и представители на българската общност в мегаполиса.

Директорътна училището Невин Даудова припомни имената на българските възрожденци и будители, които с непреклонна воля дават вяра и кураж на обикновените хора, за да осъзнават силата на единението в името на България.

Българският генерален консул в Истанбул Ангел Ангелов изтъкна, че това е един от най-съкровените български празници и припомни ролята на личности като Петко Рачов Славейков и екзарх Йосиф, живели и работили в града край Босфора.

От началото на тази учебна година камерна етнографска сбирка краси неделното училище. Както Haskovo.info писа, тя е дар от хасковските тракийци. Те събраха и изпратиха ръчно изтъкани черга, месали и кърпи, плетива, бродерия, дърворезба, керамика и други изделия на народните художествени занаяти, а също две детски народни носии, поставени върху манекени.

 

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.