Хасково

Съдии и прокурори с лекции пред хасковски младежи

За четвърта поредна година хасковските съд и прокуратура ще участват в Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Това е съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Органите на съдебната власт от Хасковския съдебен окръг са неизменни участници в програмата от стартирането й през 2014 г. Тази година училище-партньор по програмата ще бъде Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“. Мероприятията по програмата ще се проведат с участието на ученици от 8 до 11 клас.

Лекции

Началото на програмата бе обявено на брифинг в зала Хасково с участието на председателя на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова, председателя на районния съд Пламен Георгиев, кмета Добри Беливанов, началника на Регионалното управление на образованието Красимира Джисова – Илиева, директора на ПГДС Мариела Златева и гимназисти.

Непосредствено след брифинга програмата стартира с първата лекция пред ученици от 10 клас на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет.“ Лектори са съдията от Хасковския окръжен съд Стратимир Димитров и прокурорът от Хасковската окръжна прокуратура Антон Стоянов.

По време на програмата са предвидени 8 лекции за съдебната власт, както и на теми, свързани с превенцията на наркотиците, трафика на хора и детската престъпност. Програмата приключва на 16 април догодина с Ден на отворените врати, симулативен процес и викторина. Тянкова заяви, че целта е да се повиши правната култура на подрастващите.

Благодарение на добрите резултати от програмата ВСС вече бе отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа. Съдия Пламен Георгиев пък представи нашите добри практики на Европейска конференция в Будапеща.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Fanki
Fanki
06.11.2017 17:30 17:30

Бай Добри вместо да си губи времето с такива БЕЗПОЛЕЗНИ за него срещи по добре да се качи на колата си и да контролира какработят неговите гавази из града

Анонимен
Анонимен
06.11.2017 20:14 20:14
Отговор до  Fanki

Fanki – шибаняк,не давай акъл…

възмутен
възмутен
06.11.2017 21:53 21:53

АНОНИМИЧ САПАНЯК не си навирай гагата където не трябва

Miro ot 10 A
Miro ot 10 A
08.11.2017 12:41 12:41

Eren zaprezide

Miro ot 10 A
Miro ot 10 A
08.11.2017 12:42 12:42
Отговор до  Miro ot 10 A

Debna da ebna.

Back to top button