Спортът и културата призоваха Беливанов да ги финансира

Хасково
Среща

Представители на спортни клубове и културни институции в Хасково призоваха кмета Добри Беливанов да не обжалва допълнителното финансиране, предвидено за тях. Това стана на среща с областния управител Станислав Дечев.

Haskovo.info припомня, че за 13 ноември е насрочено извънредно заседание на обшинския съвет. На сесията повторно ще бъде разгледана докладната от съветниците от ГЕРБ за допълнително финансиране на детско-юношеския спорт и културата. Става въпрос за 181 000 лв., които се взимат от парите, предвидени за изграждане на видеонаблюдение в Хасково.

Среща

Дотук се стигна след като на октомврийската сесия съветниците приеха докладната. Кметът Добри Беливанов обаче внесе възражение, че тя е незаконосъобразна и я върна за ново разглеждане.

Шефът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев заяви, че сега парите са им много необходими, за довършването на зала “Археология”. Той бе подкрепен от областния координатор на съюза на читалищата и секретар на читалище “Заря” Александър Милушев. За нуждата от финансиране на културата говориха още председателят на Тракийската организация Кирил Сарджев, хореографът на ансамбъл “Златна Тракия” Златка Тимонова, ръководителят на ансамбъл “Южняци” Васко Димов, хореографът на балет “Тангра” Дорина Инджова и хореографът на балет “Рона” Милена Налбантова, която подчерта, че в случая става въпрос за развитието на децата на Хасково.

Президентът на хандбалния “Хасково” Марияна Стаматова призна, че парите за спорт и култура в община Хасково са малко на фона на други общини. Те обаче рядко получават финансиране и се нуждаят от него.

В срещата участва и общинският съветник от Коалиция за Хасково Георги Пеев, който заяви, че ако кметът не иска да отпусне парите, дори и съветниците пак да ги гласуват, той ще обжалва в съда. Темида пък ще се произнесе чак след гласуването на бюджет 2018 и спорта и културата няма да получат нищо от дискутираните сега пари. Пеев призова областния управител Станислав Дечев да се срещне с кмета Беливанов и да го убеди да приеме финансирането на спорта и културата.

Областният управител Станислав Дечев заяви, че по подобни казуси съдът се произнася и в двете посоки. В крайна сметка участниците в срещата призоваха Беливанов да се съобрази с исканията на представителите на спорта и културата и решението на общинския съвет.

Общинският съветник от Коалиция за Хасково Петър Кирев и треньор по борба заяви, че в новия бюджет трябва да бъдат предвидени пари за спорт и те да са поне 400 000 лв. Колегата му от ГЕРБ Димитър Шалапатов се изказа в същия дух и за културата, като трябва да се определи конкретната сума.

Още новини

loading...

7 коментара

 • Всичко хубаво, искали пари за спорта и децата, а защо не искат тези пари да се дават срещу отчетност?! Какъв е проблема да опишат в докладна ли, в порект ли какви пари им трябват за техните клубове и институции и да ги внесат в общината? Готви се бюджет 2018 биха могли да ги заложат в него-но да е ясно парите за какво отиват! Със сигурност едва ли ще има чак толкова пари, колкото са желанията им, но пък кое е лошото да им се иска отчет?!
  Така си е една популистка акция на съветниците от ГЕРБ, областния за да демонстрира близост и разбиране към спорта и да има възможност да се покаже по медиите ги събрал да му пореват. Все едно до сега не знае какъв им е проблема на спортните клубове. То едва ли в БГ има клуб от техния ранг, който да не чувства нужда от финансиране. Не е въпроса дали и трябват пари- на кого не му трябват?Въпроса е на какъв принцип се решава на кого колко и защо като получаваш едни пари да няма някаква отчетност за какво за ползвани-това все пак са обществени средства. Това са парите на всички хасковлии. Кое налага да бъдат дадени за спорт а да не се асфалтира една улица например?Или да се дадат за намаляне на таксата в детската градина. Нали трябва да има обосновка.

 • Голям парцал грабнаха ГЕРБ- спорта децата. юруш на Пр-ра.Мачкай кмета щото не ни слуша. Колко е законно или уместно точно сега в края на годината? На кого му пука, кой ще се опълчи срещу даването на пари за детски спорт и култура?

 • МЛОГУ СПОРТ И КУЛТУРА У ХАСКУУ ..БРЯХ. ПАРИ ЧАКАТ .КАТО ХИЕНИ СТЕ . ОБЛАСТНИЯ ДА ВИ ДАДЕ , НАЛИ НА НЕГО РЕВЕТЕ. МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ МОЖЕ ДА ДОКОПАТЕ ДЪРЖАВНА ПАРА БЕЗ ДА СЕ ОТЧЕТЕТЕ ЗА КАКВО СА? СЕГА ВИ ПОДЛЪГАХА ГРОБ СЪБРАХА ВИ ПО СПИСЪК ДА ПОРЕВЕТЕ ДА СНИМАТ ОБЛАСТНИЯ С ВАС КАК БАЩИНСКИ ВИ ПОДКРЕПЯ И ОБЕЩАВА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ.
  РЕЗИЛИ. И КАК МАРИЯНКА ТАМ И ТЯ СЕ РЕДИ? АЛООООО МАЛКО СЕ СКИТАСВАЙТЕ, ЧЕ КОЛКОТО ПАРА УСУКА ХАНДБАЛА ЛАНИ И ТАЯ ГОДИНА….МЪЧНО ЩЕ ВИ Е ЕАКО ДРУГИТЕ ВИДЯТ -ЩЕ ВИ ИЗЯДАТ

 • В горското училище е светла есен
  и животът весел като песен!
  Няма я тиранката велика
  със свойта злоба многолика.

  Даже първата и втората лисичка
  се събират на игричка!
  Пушат, пият и бърборят
  и за другите говорят.

  Цялата чета първи дружки
  светят като бели крушки –
  шумни, весели засмени
  от тиранката освободени!

  Маршируват всекидневно напето
  като голи свраки на полето!
  И държат се важно и превзето
  сякаш името им е отнето

  Всичко живо във гората
  си отпуснало душата.
  Няма кой да ги подгони
  и настроението да изгони!

 • Тази по горе описаната и зад Йерусалим да иде пак същата стока ще си остане. Така както е свикнала всичко с пари да купува си мисли, че и този отгоре може да купи. Каквото и е приготвил този отгоре, това ще си сърба госпожата. С фалшиво преклонение и разкаяние прошка не се получава. А за злините и мръсотиите които сътвори и продължава да твори тази директорка ще си получи заслуженото. Този отгоре забавя, но не забравя!

 • Защо навсякъде ходят заедно областният управител и заместничката му? Не трябва ли тя да ходи само когато той е възпрепятстван да отиде някъде?Кой остава в областната управа тогава?

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.