Близки на жертви от потопа в Бисер осъдиха общината за над половин милион лева

Регион
Бисер

Роднини на жертви от наводнението в харманлийското село Бисер от преди 5 години са спечелили дела срещу Община Харманли за общо 570 000 лева.

В електронното деловодство на Софийски градски съд се виждат решения по дела, заведени от мъже, изгубили родителите си в стихията, съобщава вестник “Сега”. Даведени са около 30 подобни дела.

Бисер беше пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди много постройки в селото и унищожи покъщнината. Исковете на пострадалите и наследниците на загиналите са срещу Министерството на отбраната и общината в Харманли, между които тече спор за собствеността на съоръжението.

Съдиите и по двете приключили дела – Катерина Енчева и Светослав Василев, приемат, че МО не е собственик и че не е доказано, че съоръжението му е предоставено за ползване. Решението на Енчева е отпреди дни. Тя е присъдила 350 хил. лв. обезщетение, като е уважила иска изцяло. Общината трябва да плати още 14 хил. лв. държавна такса, 450 лв. разноски и 10 236 лв. на адвоката на ищеца.

БисерИскът е заведен от сина на загинали съпрузи. В него се разказва как родителите му за последно са видени в двора на къщата им малко преди водата да залее селото. Загиналото семейство е живеело на 80 м от реката. Водата е стигнала до имота им за 10 минути и е била 2 м висока. Вълната ги отнесла през оградата на съседния двор на 300 м от тяхната къща, където били открити мъртви след няколко дни. Синът им се включил в издирването и сам ги изровил изпод останките от разрушени къщи и сняг.

В съдебното решение се казва, че при спор за собственост, какъвто има между общината и МО, областният управител е длъжен да следи за проблеми с язовира. Отговорността на областния управител обаче не изключва отговорността на действителния собственик на съоръжението, а двете институции отговарят солидарно за причинените вреди. По делото са събрани много доказателства, че тежкото състояние на язовира и стената му са били известни на общината години преди трагедията. През 2010 г. и няколко месеца преди инцидента по назначена от общината проверка отново са констатирани запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя, пропадане на язовирната стена и деформация в короната й. В общината са били наясно с опасността от разрушаване на стената. “Всичко обаче е било документирано единствено на хартия и не са били предприети никакви мерки за предотвратяване на бедствието”, пише в решението на съда.

Бездействието на общината е продължило и след наводнението. Служителите й единствено са наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите мерки за евакуация са неадекватни и хаотични. Не се установява общината да е осигурила практическото приложение на аварийния си план, нито да е обезпечила прилагането на мерките, предвидени в Закона за защита от бедствия.

БисерТехническата експертиза е показала, че язовирът изобщо не е поддържан. Ако стената му беше издържала, той е щял да поеме падналия дъжд. След скъсването й обаче наводнението на селото е било неизбежно.

Решението по другото дело е от август. И с него син на загинали при наводнението съпрузи е осъдил общината. Тук са присъдени 220 хил. лв. от претендираните 520 хил. лв. Родителите на ищеца са застигнати от приливната вълна на моста след язовира, докато пътували за работа в Харманли. Експертизите установяват, че причина за скъсването на язовирната стена е изключително лошото й техническо състояние и липсата на данни за каквато и да е поддръжка. Съдия Василев преценява, че справедливото обезщетение за претърпените вреди е по 120 хил. лв. за загубата на всеки от родителите. Тъй като с решение на кабинета на мъжа са отпуснати 20 хил. лв., съдът ги приспада и определя обезщетение от по 110 хил. лв. на човек.

И двете решения не са окончателни и могат да се атакуват пред Софийския апелативен съд. Всички дела на пострадалите от наводнението са заведени от един и същ шуменски адвокат. Той представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони, допълва “Сега”.

Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова – бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в районния съд в Харманли, но в началото на октомври съдът го върна на прокуратурата заради пропуски.

Още новини

loading...

2 коментара

  • И Общината и Мин на отбраната отговаряли СОЛИДАРНО за безопасността на язовира Ами точно това прави безотговорно отношението към язовира и се е стигнало до трагедията Областната Ирена пък хич не и е пукала какво ще стане и хоп стана белята Сега Общината ще плати с пари на НАРОДЕЦА а бившия виновен кмет ЛИСКОЛ ще го ПРЕМЕСТИ от ЛЕВИЯ в ДЕСНИЯ КРАЧОЛ Ето ви ДЕМОКРАЦИЯ в ДЕЙСТВИЕ

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.