Външни публикации

Община Ивайловград започна обновяването на жилищни сгради по европейски проект

Лого

На 24 октомври 2017 г. в град Ивайловград в присъствието на кмета на Община Ивайловград г-жа Диана Овчарова, зам.-кмета на общината, общински служители, ангажирани с проекта, представители на фирмите-изпълнители и граждани се проведе официална церемония „Първа копка”, с която се даде своеобразно начало на изпълнение на дейностите, свързани с обновяване и прилагане на мерки за енергийна ефективност на пет жилищни сгради в града. Това са сградите на ул. „Шести септември” № 3, ул. „Гео Милев” № 18, ул. „Христо Ботев” № 6, ул. „Христо Ботев” № 7 и ул. „Първомайска” № 11.

Обновяването е по проект № BG16RFOP001-2.001-0138-C01 „Прилагане мерки за повишаване енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Ивайловград”.
По-късно през деня в сградата на общината се проведе стартова пресконференция по проекта, целта на която бе да запознае гражданите с дейностите, които ще бъдат извършени по проекта и да отговори на множеството въпроси, които ги интересуват.

Проектът, по който Община Ивайловград е бенефициент, е част от Оперативна програма „Региони в растеж”, а финансирането е предоставено съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-2.001-0138-C01 от 27.09.2016 г.

То е в общ размер на 1 200 377.39 лв., от които 1 020 320.78 лв. са европейско финансиране, а останалата част в размер на 180 056.61 лв. са национално финансиране.

Срокът за изпълнение на договора е от 27-ми септември 2016 г. до 27-ми септември 2018 г., но е възможно дейностите да приключат и на по-ранен етап.

Основните дейности, които ще бъдат изпълнени включват обследване за енергийна ефективност придружено от валиден сертификат, издаване на технически паспорт на сградите, инженеринг, състоящ се от проектиране, строителство и авторски надзор, строителен надзор от лицензирана фирма-консултант и информационни кампании за напредъка на проекта.

Мерките за енергийна ефективност включват полагане на топлоизолация, шпакловка и мазилка по фасадите, смяна на старата дограма с нова ПВЦ дограма, подмяна на стълбищното осветление с ново, с енергоспестяващи крушки и други.

Чрез изпълнението на всички включени в проекта дейности ще се повиши енергийната ефективност на жилищните сгради, ще се намалят разходите за отопление и поддръжка, ще бъде удължен експлоатационният им срок и не на последно място ще се подобри качеството на живот на жителите на Ивайловград.

Обновените сгради ще допринесат за повишаване на атрактивността на града и превръщането му в интересна дестинация за хората от цялата страна.

В момента дейностите вървят по план и в срок, фирмите изпълнители напредват и първите сгради ще бъдат готови в най-скоро време.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Back to top button