Външни публикации

Започна проект за обновяване на жилищни сгради в Ивайловград

Лого

На 24 октомври 2017 г. в сградата на община Ивайловград се проведе стартова пресконференция по проект № BG16RFOP001-2.001-0165-C01 „Подобряване качеството на живот, чрез прилагане мерки за повишаване енергийна ефективност в жилищни сгради в град Ивайловград”.

Присъстваха кметът на Община Ивайловград г-жа Диана Овчарова, представители на фирми-изпълнители по проекта, представители на сдружения на собствениците и заинтересовани лица.

Целта на пресконференцията бе да се даде начало на проекта и да се запознаят гражданите с дейностите, които предстои да бъдат извършени.

Проектът, по който Община Ивайловград е бенефициент, е част от Оперативна програма „Региони в растеж”, а финансирането е предоставено, съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-2.001-0165-C01 от 09.09.2016 г.

То е в общ размер на 746 731.73 лв., от които 634 721.97 лв. са европейско финансиране, а останалата част в размер на 112 009.76 лв. са национално финансиране.

Срокът за изпълнение на договора е от 9-ти септември 2016 г. до 9-ти септември 2018 г., но е възможно дейностите да приключат и на по-ранен етап.

Основните дейности, които ще бъдат изпълнени включват обследване за енергийна ефективност придружено от валиден сертификат, издаване на технически паспорт на сградите, инженеринг, състоящ се от проектиране, строителство и авторски надзор, строителен надзор от лицензирана фирма-консултант и информационни кампании за напредъка на проекта.

Мерките за енергийна ефективност ще бъдат приложени в четири жилищни сгради, на територията на град Ивайловград, намиращи се на ул. „Армира” № 6, ул. „Христо Ботев” № 10, ул. „Волгоград” № 8 и ул. „Съединение” № 19. Те включват полагане на топлоизолация, шпакловка и мазилка по фасадите, смяна на старата дограма с нова ПВЦ дограма, подмяна на стълбищното осветление с ново, с енергоспестяващи крушки и други.

Чрез изпълнението на всички, включени в проекта дейности, ще се повиши енергийната ефективност на жилищните сгради, ще намалеят разходите за отопление и поддръжка, ще бъде удължен експлоатационният им срок и не на последно място ще се подобри качеството на живот на жителите на Ивайловград.

Обновените сгради ще допринесат за повишаване на атрактивността на града и превръщането му в интересна дестинация за хора, извън общината.

В момента изпълнението на дейностите върви в срок, фирмите-изпълнители напредват и първите сгради ще бъдат готови в най-скоро време.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Back to top button