Хасковско е на дъното в страната по заплати

Хасково
Хасково

Средната брутна месечна работна заплата в Хасковска област за юли е 720 лв., за август – 721 лв. и за септември – 745 лв., съобщават от Териториално бюро – юг при Националния статистически институт.

През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна заплата намалява спрямо второто тримесечие с 0.7% като достига 729 лв. За обществения сектор средната месечна заплата е 861 лв., а за частния – 684 лв.

По размер на средната месечна заплата през третото тримесечие Хасковска област заема 24-то място сред 28-те области в страната. С най-висока средна заплата е София – 1 405 лв., а с най-ниска е Видинска област – 668 лв. Средната месечна заплата за страната е 1037 лв. – с 308 лв. по-висока от тази за Хасковска област.

Най-високо възнаграждение през третото тримесечие са получили наетите в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” – 1356 лв., “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1233 лв., “Хуманно здравеопазване и социална работа” – 940 лв. Най-ниско платени са били наетите лица в “Хотелиерство и ресторантьорство” – 494 лв., “други дейности” – 529 лв. и “Транспорт, складиране и пощи” – 552 лв.

По предварителни данни в Хасковска област наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2017 г. намаляват с 0.1% спрямо края на юни, като достигат 51 400.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на тези в преработващата промишленот – 23.9% и търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети – 18.9%.

В края на септември наетите са с 0.7% повече в сравнение със същия период на предходната година.

Още новини

loading...

5 коментара

  • Ми нормално! Като няма проверки от страна на защита на работниците,собствениците на фирми си спеколират както си искат! Пуснете проверка и вижте колко от работещите са на работа осем часа,колко имат нормални отпуски,разрешава ли се вземането на болнични и още колко нередности! Работата на хората не отговаря на заплатите,Спокойно господа шефове скоро ще сте си сами началници!

  • Може,може, като им наложат глоби да им подрежат малко крилата! И никой не е казал да са заможни, а едни справедливи заплати, все пак затова работим, а не да се пълни хазната на Бащицата на гърба на работещия!

  • На дъното били заплатите в хасково,вчера в кафето като сервирах Общинарите се хвалеха ,чезаплатите им ставали 2000 лева,ако е така какво правим има умни хора ,които може да кажат каква е истината

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.