Виртуален музей в БАН разказва за Нестор Марков

Любопитно

Именитият български възрожденец, просветен деец и общественик Нестор Марков е автор и на първия български сборник от задачи по аритметика.

През 1868 г. излиза неговият „Сборник аритметически задатъци“. Според Нестор Марков обучението по математика е призвано да развива у децата способността да разсъждават, а това може да се постигне главно чрез решаване на подходящи задачи. Той е автор и на „Малка аритметика за първоначалните ученици“.

В негов учебник от 1871 г. за пръв път са включени разделите тригонометрия и стереометрия. Специалистите отбелязват, че в много отношения езикът и използваните термини са близки до съвременните.

Това може да научи всеки, който разгледа виртуалния Музей на математиката и информатиката в България, който е първи по рода си у нас. Той е дело на Института по математика и информатика към БАН. Посветен е на историята на математиката и информатиката в България, като са обхванати предимно периоди от Освобождението (1878) до 90-те години на ХХ в.

Спонсори са Американска фондация за България и фондация „Георги Чиликов“.

Както Haskovo.info писа, наскоро в Харманли бе открита документална изложба „Нестор Марков – Будителят“. Роденият в с. Криво поле Нестор Марков е бил учител и в Харманли.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.