Регион

В Димитровград предлагат наредба в помощ на болни деца

Съветническата група на коалиция „Да за Димитровград“ внесе в общинския съвет проект на Наредба за условията и реда за финансово подпомагане за лечение на деца, живеещи на територията на община Димитровград.

Тази наредба, която предстои да се разгледана, би могла да бъде последна надежда за много хора. Тя е лъч светлина, а нейната основна цел е задоволяване на потребностите от диагностика и лечение на най-уязвимата група от населението – децата. „Това е и подход за укрепване и развитие на обществената солидарност в трудни житейски ситуации. Само възможността за лечение може да даде на тези деца шанс да пораснат вместо обреченост, подкрепа за социално включване вместо изолация”, обобщи ползите от приемането на наредбата председателят на „Да за Димитровград“ Стефан Димитров.

Според Димитров болните в България, които не могат да си позволят скъпоструващи лечения и операции, разчитат на милостта на дарители. В един момент тенденцията компаниите и физическите лица да бъдат социално отговорни се превърна в техен ангажимент. Отчитайки ползата от дарителските кампании, държавата и органите за местно самоуправление постепенно абдикират от задълженията си да изграждат работещи политики за подпомагане лечението на деца, смята Димитров.

„Тези деца са наши, на Димитровград, и имат нужда от нашата подкрепа. Ние сме „Община – приятел на детето“. Надяваме се не само на здравите. За да съхраним тези човешки животи ние също трябва да помогнем. Длъжни сме да го направим. Наясно сме, че бюджетът на една община никога не е достатъчен за реализирането на всички добри намерения. Но ние от коалиция „Да за Димитровград“ смятаме, че средствата трябва да се разпределят приоритетно. А един човешки живот е приоритет пред всичко останало”, категоричен е Димитров. Според него грижата за нормалното развитие на децата и тяхната защита трябва да се издигнат до национален приоритет. „За да се случи това, е необходимо осигуряването на ресурси, политическо и обществено внимание, както и правилни политики”, допълни още той.

Димитров коментира още, че приемането на една такава наредба е не само морален ангажимент на общинския съвет, но е и в съответствие с определени текстове от Конвенцията за правата на детето, съгласно която дете с умствени или физически недостатъци трябва да води пълноценен и достоен живот в условия, които осигуряват достойнството му, поощряват самостоятелността и улесняват активното му участие в обществото. В изпълнение на това е то да има право на ефективен достъп до здравни грижи, рехабилитация и други, позволяващи му най-пълната възможна социална интеграция и индивидуално развитие.

Предложението на съветническа група „Да за Димитровград“ е необходимите средства да бъдат отпуснати от бюджета на община Димитровград. От помощта ще могат да се възползват деца и младежи до 18 г., които имат нужда от скъпоструващи лечения или операции в страната или извън нея.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button