Хасковско усвоява слабо евросредства, проблеми в образованието и здравеопазването

Хасково
Хасково

Разходите за дълготрайни материални активи и усвоените евросредства в Хасковска област изостава от средните за страната спрямо населението, сочат последните данни на Института за пазарна икономика.

Към 30 юни 2017 г. изплатените суми по оперативни програми в областта достигат 896 лв. на човек при 1344 лв. на човек за страната. В рамките на областта най-много средства отново усвоява община Свиленград, а най-малко – общините Симеоновград и Тополовград.

Средногодишният доход на лице от домакинството за 2016-а расте и е 4861 лв. Коефициентът на икономическа активност на населението на 15 – 64 г. – 69.2%, коефициентът на заетост е 64.2%, а безработица – 7.1%.

Делът на населението с висше образование на 25-64 г. в последните години пада и е 17.2%. 66.9% от домакинствата са с достъп до интернет. Дял на пътната настилка в добро състояние – 34.2% Естествен прираст е минус 7.7%, а механиченият прираст – минус 4.9%. Дял на здравноосигурените лица – 88.8%

Като проблем в образованието се посочва значително покачване на дела на повтарящите клас ученици. Делът на отпадналите от основното и средното образование също продължава да расте за трета поредна година, достигайки 3.5% при средно 2.9% за страната през 2015 г. Хасково остава сред областите с относително малко преподаватели в училищата спрямо учениците.

Като обобщение от Института посочват, че заетостта продължава да нараства, а безработицата – да намалява. Хасково остава сред областите, които привличат най-малко инвестиции. В областта се отчита значително повишаване на достъпа и използването на интернет. През 2017 г. усреднените размери на местните данъци и такси в общините от областта остават близки до средните за страната.

Естественият прираст в областта традиционно е по-нисък от средния за страната, а през 2016 г. се отчита и нова вълна на емиграция от областта, което се отразява неблагоприятно върху възрастовата структура на населението. Представянето на учениците на зрелостните изпити продължава да е слабо. Здравеопазването се характеризира с относително нисък капацитет на здравните заведения и липса на лекари. Правораздаването в областта е сравнително бързо, а разкриваемостта на регистрираните престъпления е по-висока от средната за страната. Интензивността на културния живот в областта е сравнително слаба.

Още новини

loading...

7 коментара

  • Да излезе “великия” областен Дечев и да каже защо така се случва че Хасковска област е най-отзад. Не да ми прави изложби, фотоконкурси и прочие тъпотии ама да се заеме да я свърши някаква ,некадърници долни само лапат заплати

  • Дечев, как е как е? Не е като да се вееш из центъра и да се хилиш на децата. КОга ще работиш, какво работиш знаеш ли, тъ……р такъв

  • Защо се сърдите на Дечев той е ПАРАШУТИСТ на една партия и толкова Той не е запознат съссъщноста на работата на един областен у—л Така беше и с М Михайлов Седесаря с ъс Заболекаря с Теню Делчив с Ремен Данов това са партийни назначения

  • Погледнете каква е по-голямата част от населението на Хасково… Как то да бъде образовано и квалифицирано, като не може да говори на български език…

  • Как няма да има проблеми в образованието, като държат за началници пенсионери. В ученическото общежитие пом.директорката от години е навършила възрастта за пенсия, ама не я пенсионират. Това Насенце е голяма любовчийка. Директорът е така оплетен в мрежите й, че нищо не вижда и не чува освен нея. Няма закона, няма страх, няма срам. Това дебелоочие край няма. Пенсионирайте я най-сетне тая самовлюбена и властолюбива панаирджийка. Интригите й не свършват. Съкрати толкова много редови учители, за да е на баша, да взема големи заплати и награди, дето другите се изтрепват, за да й ги изработят. Като някакво чучело се пъчи навсякъде, че и се снима постоянно под път и над път, за да се хвали с измислени мероприятия. Всички й се смеят и я подиграват, но облагите са толкова много, че Насенцето просто няма как да се откаже от тях. Баба Цола ряпа да яде. Тоя навлек я подминава напълно. Резил.

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.