Хасковлии заснеха галактики, астрономи с лекции в Младежкия

Любопитно
Астрономи

Традиционната фотоизложба на Астрономическата обсерватория с ръководител Йоана Кокотанекова бе официално открита тази вечер във фоайето на Младежкия център.

Експозицията е от 36 фотографии на така наречените дълбоки обекти – галактики, звездни купове и мъглявини, заснети от хасковски младежи и бивши възпитаници на обсерваторията по време на тазгодишния лагер на Националната астрономическа обсерватория – Рожен.

Астрономи

Кокотанекова подчерта, че това не са обикновени фотографии, а по тях е работил цял екип в продължение на часове. Сред астрономите, автори на фотографиите на откриването бяха Гроздан Грозев, Виктория Мирчева и Цвета Паронова.

Изложбата е посветена на 200 години от смъртта на френския астроном Шарл Месие. Веднага след откриването й в Голямата зала на Младежкия лекции изнесоха ръководителят на Катедра “Астрономия” при Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски” – доц. Евгени Овчаров, и докторантът по астрофизика – Милен Минев. Темите бяха “120 г. Астрономическа обсерватория на Софийския университет – история, традиции и бъдеще” и “Телескопите MAGIC на Канарските острови”, последните са едни от най-големите в света.

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.