Хасково

Предлагат за забавачка да се плаща по 1 лв. на ден. Директорки искат да няма дискриминация

Група общински съветници подготвя предложение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и идминистрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Хасково.

С него се предвижда родителите да плащат по 1 лв. на ден за детска градини, независимо от възрастта на детето. Засега предложението предвижда облекчението да е за децата, които са посещавали градината поне 70% от работните дни. Тези, които отсъстват повече ще плащат за всички 23 работни дни. Целта е да се стимулира посещаемостта.

Предложението бе обсъдено от председателя на общинския съвет Таня Захариева и общински съветници с директори на детски градини.

Председателят на бюджетната комисия Даниел Гаргов заяви, че финансово общината може да си позволи да дофинансира и при това облекчение за родителите. През 2017 г. община Хасково издължи последната вноска от заем по ФЛАГ в размер над 300 000 лв. Тези средства няма да са дължими в следващи финансови периоди. През 2016-а общината предоговори лихвения процент по договор за банков кредит, като постигна значително намаление, което ще даде възможност през следващите 4 финансови години да се заплащат значително по-ниски вноски. През 2016 г. сумата, залегнала в общинския бюджет за заплащане на лихви по кредита бе в размер на 415 002 лв., а през 2017 г. вноската за погасяване на кредита е в размер на 89 463 лв. От 2018 до 2021 г. вноските по кредита прогресивно намаляват, съотнесени към вноската за 2017 г. Отделно всяка година има остатък от 2 – 3 млн. лв., част от които според Гаргов трябва да отидат за децата на Хасково и по този начин парите да се върнат при хората. Ако досега общината е дофинансирала градините с около 1.1 млн. лв., сега ще са необходими 1.5 млн. лв.

Среща

Директорки обърнаха внимание, че децата в подготвителните групи и сега посещават редовно градината, защото не трябва да имат повече от 3 неизвинени отсъствия, за да не спрат детските на родителите. По-малките деца често боледуват и отсъстват. По тази причина директорките призоваха да отпадне условието за 70% посещаемост, защото така ще се натоварват родителите на боледуващите деца. Беше спомената и думата „дискриминация“. След дебат Гаргов заяви, че предложението може да бъде променено, като да стане – да се плаща по 1 лв. на ден, но не по-малко от 16 лв.

За да се ползва облекчението при заплащане на таксата следва да бъдат изпълнени и следните условия: постоянен или настоящ адрес на един от родителите в община Хасково, трудово или служебно правоотношение на родителите, или родителите да са студенти редовно или задочно обучение, или самоосигуряващи се. В случай, че някой от родителите е безработен е необходимо да има постоянна регистрация към Бюрото по труда и не е отказвал работа, която му е предлагана или да не е освобождаван от такава работа, поради дисциплинарно нарушение. Родителите не трябва да имат непогасени изискуеми публични задължения към община Хасково.

Директорки посочиха, че имат по няколко деца от съседни общини – основно Димитровград и също изразиха несъгласие, те да се делят от останалите. Беше поставен и въпросът кога ще заработи кухнята-майка.

На срещата бяха и доскорошните заместник-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова. Консулов допълни, че следващата стъпка е в капиталовите разходи за следващите 2 г. да бъдат заделени пари за ремонт и обзавеждане на останалите неремонтирани детски градини в общината. Целта е всички деца да се отглеждат при еднакви условия.

Предстои да се проведе подобна среща и с родители и след широко обществено обсъждане предложението за финансово облекчение да се избистри и да бъде внесено за разглеждане в общински съвет през януари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.12.2017 20:20 20:20

Трябва да имаш изключителният талант да бъдеш толкова прост колкото шефа на общинския съвет Захариева и толкова нагъл мерзавец и отблъскващ тип като Гаргата и комунистическото чадо сега „демократ“ бившата зам.кметица Трендафилова.просто ужас.

Въздух под налягане
Въздух под налягане
07.12.2017 20:38 20:38

Май някой се изживява като кмет в отсъствието на Беливанов, а?

Пак ли
Пак ли
07.12.2017 21:46 21:46

Пак ли го няма Беливанов!! Ааа не, тук е ама незнае какво става, къде се случва и най – лошото „ся кво ще праим още две години“?

Кръчмар
Кръчмар
07.12.2017 21:54 21:54

Париви май под краката!Всяка вечер е на кръчма. човечеца, а сметката му е без кръчмаря

Анонимен
Анонимен
07.12.2017 23:01 23:01
Отговор до  Кръчмар

Ха-хааааа, сега новата директива на гробарите е да изкарват Талибанов алкохолик, ще повърна.И това го пишат точно те-дето ни го натресоха,ебати гнусарите, как спите спокойно,бе,как се гледате в огледалото. Гнусни същества сте, много по-гнусни от едновремешните комунисти.

Анонимен
Анонимен
07.12.2017 22:40 22:40

Тъпотия след тъпотия!!! И без това сега здравата ми дете си стои в къщи, а болните са на градина, ами и ще плащам повече от тях. Решете основните и съществени проблеми!!!
1. Групите са много големи. Нормално ли е 30 деца в едно помещение?!?
2. Персоналът е недостатъчен. Особено за 3 и 4 годишните, които имат нужда от помощ при самообслужване. 2 госпожи и 1 леличка?!? при 30 деца.
3. Събирането на допълнително пари!

майка
майка
08.12.2017 9:29 9:29

Точно така е. Няма никакъв контрол- болните са на градина, а здравите- вкъщи. Защо не се направят проверки? Кой допуска кашлящи и сополиви деца да ходят на градина? Да се санкционират директорите на градините и личните лекари, които раздават бележки, че дете с температура и сополи е здраво. И другият ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ- как може по 30 и повече деца в една група? Защо за 1 клас ограничението е 24 деца в клас, а за 3 – годишните се допуска с една трета повече бройки? Не е ли логично в градината броя на децата да е по- малък от 24?

Тодор
Тодор
08.12.2017 14:25 14:25

Значи всички деца дорий да са болни трябва да ходят на градина за да ползват облекчение.Що за глупост е това.Още една простотия а Консулов и Трендафилова в качеството на какви присъстват там.

Back to top button