Любопитно

„Орфей“ с успешно турне в коледна Европа

Детски хор „Орфей“ се завърна от успешно коледно турне в Чехия и Австрия.

Хасковските певци, ръководени от диригента Елена Цветкова взеха участие в Международен хоров фестивал в Прага. Концертите се състояха в две от най-известните църкви в златния град – „Свети Николай“ на Староместкия площад и „Св. Салваторе“ отново в Стария град. Освен хасковлийчетата във фестивала участваха и хорове от Латвия, Франция, Белгия, Полша, Румъния, Ирландия, Унгария, Швейцария, Финландия и Естония, както и Академичен смесен хор „Гаудеамус“ – Пловдив.

Хор

Репертоарът, с който се представиха орфейци включваше коледни песни от български и чужди автори, изпълнени под съпровода на невероятната пианистка на хора – Красимира Генева.
Незабравимо ще остане на певците и участието в заключителния концерт, в който всички участници направиха общо изпълнение на едни от най-популярните коледни песни – „Тиха нощ, свята нощ“, „Wonderfull world“, „Алелуя“, както и чешка и африканска песни, посветени на светлия празник.

Във Виена „Орфей“ гостува по покана на българската общност. Децата пяха при откриване на благотворителна изложба – базар в галерия „Viva art“. Средствата от изложбата ще бъдат използвани за построяване на селище за социално слаби пенсионери в България. По-късно орфейци изнесоха концерт пред българи, живеещи в австрийската столица. Много мил и емоционален момент бе срещата им с петима хасковлии, които са от дълго време в Австрия. Концертът приключи с български хора и снимка за спомен, закачливо наречена „Хасковлии във Виена“. И обещания, и надежди тази прекрасна среща в навечерието на Коледа да стане традиционна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button