Външни публикации

Традиционните ястия за Хасковско скоро в мобилно приложение

Проект

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България-Турция 2014-2020

Близо година екипът на Регионално Сдружение на общините „Марица” работи по проект „Виртуална кухня Марица – Мерич”, № CB005.1.23.017, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020. Към днешна дата от българска страна вече са проведени двете проучвания, заложени като дейности по проекта на тема: „Традиционни кулинарни рецепти от Област Хасково“ и „Местни области с традиционна кухня в Област Хасково“.

Целта на проучванията е:
– да се проучи традиционната регионална кулинарна култура и традиционната кухня в Област Хасково;
– да се събере информация за най-търсените традиционни ястия, предлагани в заведенията в Област Хасково

В проучванията експертите стигат до заключението, че спецификите на регионалната кулинарна култура в Хасково се припокриват и участват при формирането на тракийската кухня. Също така за региона са характерни ястия от Източнородопска и Беломорска кулинария. В област Хасково освен добри традиции по отношение на храната е налице и специално отношение към виното. Като една от областите, попадащи в челото на винопроизводителите в България сериозни позиции в местния бит и традиции заема виното.

От проведеното проучване за традиционните кулинарни рецепти може да бъде направен изводът, че в кухнята на Хасковска област има ястия, които са характерни само за региона и присъстват само в типичната традиционна кухня в Хасковско. Прави впечатление силното влияние на турската кухня, което се е отразило на формирането на трайни кулинарни традиции в региона. Тежката запръжка с много мазнина, кебапите, гювечите и ориенталските десерти, характерни за турската национална кухня са намерили място в регионални кулинарни традиции на Хасковска област.

Освен наличието на елементи на турската кухня прави впечатление и богатото разнообразие на различни видове месо (свинско, пилешко, овнешко, агнешко, телешко), което подчертава скотовъдството като основен поминък на част на населението за региона. Област Хасково, обхващаща райони от Тракия, Сакар планина и Източните Родопи, е разнообразна на различни вкусове и традиционни храни. Сирене по тракийски, бумбар, гюзлеме, шашлик, родопски колак и пататник насочват вниманието на изследователите точно към тези области.

Интересни са изводите от проучването за местните области с традиционна кухня за най-търсените храни по общини. Оказва се, че в Свиленград най-често по заведенията от традиционните ястия се търси сирене по тракийски, в Любимец – празеник, в Харманли – бумбар /свинско месо с праз/, в Ивайловград от традиционните ястия най-вече се търсят Пълнени чушки с царевица, в Минерални бани – банска салата, в Маджарово – Друсан кебап по воденичарски, в Тополовград – Боб в гърне, в Димитровград – масленица и пуска, в Хасково – тракийско гювече и родопски колак.

Предстои най-интересните рецепти, открити след тези проучвания да бъдат представени чрез приложение за мобилни устройства, което се очаква да е готово през март догодина.

Проект

Back to top button