Регион

Кризисният център за защита на жертви на домашно насилие затваря по Коледа

Кризсен център за жени жертви на домашно насилие и техните деца в Димитрвоград ще затваря врати за пореден път по Коледа, алармират от Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“.

Както Haskovo.info писа, причината отново е липса на финансиране.

В България има само 8 кризисни центрове за жени жертви на домашно насилие с общ капацитет около 70 места. Това е изключително недостатъчно, при положение че според европейските стандарти трябва да има поне по 1 място на всеки 10 000 жени, което прави 378 места за България.

За съжаление в края на тази година кризисните центрове в България ще станат с един по-малко, тъй като центърът в Димитровград, който е най-големият и най-модерен в страната, ще затвори врати. Причината е, че приключва изпълнението на проект „Осигуряване на спешна закрила за жертви на домашно насилие чрез предоставяне на услугата Кризисен център“. Проектът се изпълнява от фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ с финансовата подкрепа на Фонд „Социална закрила“ и е на стойност 33 333 лв., от които 30 000 лв са безвъзмездна финансова помощ, осигурена от Фонд „Социална закрила“.

Кризисният център беше открит през ноември 2015 г. Той се финансира единствено по проекти и чрез дарения, които не дават необходимата устойчивост на услугата. За период от 18 месеца 58 жертви на домашно насилие (30 жени и 28 деца) са потърсили помощ и са били настанени в него. Понастоящем две жени и едно дете живеят в Кризисния център в Димитровград, предвид предстоящото затваряне.

„Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ работи в областта на защита на пострадалите от домашно насилие от основаването си през 2004 г. Ние помагаме на жертвите на домашно насилие да преодолеят травмата от изживяното насилие, да придобият самоувереност и да се научат как да се справят сами с живота. През последните 13 години ние помогнахме на над 1100 жертви на домашно насилие като им предоставихме 1094 консултации със социален работник, 1357 с юрист, 1065 с психолог и 173 с трудов посредник. Фондацията има консултативни центрове в Хасково от 2005 г., Димитровград от 2009 г., в Свиленград от 2016 г. и Кризисен център за жени жертви на домашно насилие и техните деца в Димитровград от 2015 г. Нашият кризисен център е единственият за цяла югоизточна България и e с капацитет от 12 легла (най-големият в страната), където жените, които са преживели жестоко домашно насилие могат да намерят подслон и да получат професионална помощ, казват от Фондацията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Милева
Милева
15.12.2017 12:51 12:51

Източване на пари.Работни места за тунеядки .
ТЕЗ ПАРИ ПО ДОБРЕ ДА СЕ ДАДАТ ЗА БОЛНИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ХОРА , А НЕ ЗА ЗАПЛАТИ НА РАЗНИ ШИФРАНТИИ .

Back to top button