Коледен фестивал, изложба и работилница за сурвачки в Хасково

Любопитно
Коледа

Три празнични събития оживиха съботата в Хасково. Сутринта в Регионалния исторически музей отвори работилница за сурвачки, която събра малки и големи.

За втора поредна година етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова помогнаха на децата и техните родители да изработят истински сурвачки, според народните обичаи. Над 60 деца и родители се включиха в направата на новогодишните сурвачки.

Коледа

Малко по-късно в Младежкия център бе официалното откриване на II национален фестивал на коледната и новогодишната песен Хасково 2017. Haskovo.info припомня, че начало на феста бе дадено снощи с откриването на изложбата от детски рисунки “Рисувам коледна песен” в градска художествена галерия “Атанас Шаренков”.

При откриването на изложбата пяха и най-малките участници в хоровия празник – децата от вокална група “Орфейче” с ръководител Катя Демирева и подготвителната формация на Детски хор “Орфей” с диригент Елена Цветкова.

Коледа

Освен тях на хасковска сцена ще се изявят и детска вокална група “Весели ноти” – Ямбол, камерна формация “Орфей+” – Хасково, детски хор “Бодра песен” – Шумен, дамски камерен хор “Ирина Щиглич” – София, хор към АНПТ “Китна Тракия” – Хасково, Женска група за автентичен фолклор и детските групи “Ручейче” и “Изворче” – община Минерални бани и Софийски камерен хор “Проф. Васил Арнаудов”.

Вечерният концерт в Младежкия център започва в 17:30 часа.

В 13 часа във фоайето на Регионална библиотека “Христо Смирненски” бе открита изложбата под надслов “Тебе пеем, Коледо! Коледни песни и наричания от Тракия”. След откриването се представиха фолклорните формации от Коледния фестивал.

Коледа

Иначе, експозицията в библиотеката представя коледарски народни песни и благословии, публикувани в книги, сборници и нотни издания от библиотечния фонд. Централно място е отделено на песенното богатство и коледните традиции в Тракия и Сакар. Сред изложените тематични сборници се открояват две издания на БАН – “Фолклор от Сакар. Песни и инструментални мелодии” и “Народни песни от Тракия. Централна Тракия – Ямболско и Старозагорско”. Те са част от прочутия “Сборник за народни умотворения и народопис”, който е с над стогодишна история и е най-престижната поредица с творби от българския фолклор. Всеки от двата тома съдържа повече от хиляда песни, като само коледарските песни от Тракия са над 200.

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.