Почина почетният гражданин на Хасково Иван Чаушев

Хасково

Почетният гражданин на Хасково Иван Чаушев почина на 26 декември.

Иван Чаушев е роден в Брани поле, Пловдивско на 28 февруари 1935 година. Градът под тепетата е знаков за Чаушев, който през 1951 г. прави там първите си стъпки на голяма сцена. Едва 16-годишен, той се явява на конкурс за артисти в Пловдивския театър и дни след това започва репетиции за спектакъла „Село Борово“. Поверени са му две роли – на кръчмар, и на въстаник, когото убиват на барикадата. С режисьора Иван Добчев, пък го свързват най-хубавите спомени от Хасковския театър, където играе от 1958 г., до средата на 90-те.

След 60 години на сцената той остави над 100 роли. Зрителите помнят ярките му образи в „Босилек за Драгинко“, „Опит за летене“, „Човекоядката“. Бенефисът му бе в „Къща“ по Антон Страшимиров през 2011 година.

Освен като актьор, Чаушев бе известен и като художник. Започва да рисува през 1963 година и има участия в над 100 изложби. В гилдията членува от 1966 г., ценен е най-вече като майстор на пейзажа.

В последните години Бай Иван живееше в селската си къща в Жълти бряг, и се отдаваше на рисуването и рибарството – другата му голяма страст.

Иван Чаушев бе обявен за почетен гражданин на Хасково през 2005 година.

Поклонението в театъра ще е на 29 декември от 11 до 12:30 часа, а от 13 часа – в ритуалната зала на Централния гробищен парк.

Поклон пред свтлата му памет!

Още новини

loading...

15 коментара

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.