Любопитно

Дариха 80-годишен фотоалбум на хасковския музей

Хасковлийка дари на Регионалния исторически музей екземпляр от издадения през 1938 г. фотоалбум, озаглавен „България. Нашата Родина“.

В него са поместени и снимки и от хасковския край. Свиленград има 9300 жители, Симеоновград е малък земеделски градец, гласят кратките текстове до миниатюрните снимки в раздела за Тракийската низина. Харманли, станция на железницата за Цариград, е представен с пейзаж край Олу дере.

Албумът е отпечатан от родения в Хасково Григор Пасков (1870-1954) -най-значимият издател на пощенски картички в Царство България. В началото на миналия век той създава първото фотоателие и първата книжарница в Хасково. През 1923 г. основава в София издателство „Григор Пасковъ“, припомня Haskovo.info.

„Българи, обичайте и пазете своята родина! Обичайте труда и просветата, защото само чрез тях ще създадете благоденствие за себе си, и величие за България.“ Така призовава на последната си страница фотоалбумът, украсен с националния трикольор и портрети на царската фамилия. В него е отпечатан и нотираният текст на песента „Горда Стара планина“.

Албум

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button