ВАС не уважи жалбата на Беливанов по делото за парите за спорта и културата

Хасково
Община

Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд – Хасково по повод предварителното изпълнение на разпределението на допълнителни средства от общинския бюджет за финансиране на спортни клубове и културни институции.

В решението на върховните съдии, което е окончателно и не подлежи на обжалване, се потвърждава становището на ХАС, че мотивите за обжалване на кмета Добри Беливанов са неоснователни. В днешното решение на ВАС е записано: Провеждането на обществената поръчка не може да се ползва с приоритет пред финансирането на обществено значими дейности, касаещи спорта и културата. Отделно от това ХАС е анализирал различните хипотези за хода на възлагателната процедура, уредени в ЗОП и е съобразил, че обществена поръчка може да има различно развитие, което да не доведе до приключването й непременно през 2017 г. със сключване на договор. Това на свой ред означава, че би могла да се финансира от общинския бюджет през следващата година. Изхождайки от специфичния характер на административния акт – преразпределение на 176 000 лв. от бюджета, съдът е посочил, че значителни и трудно поправими вреди ще настъпят в обратния случай – ако спре изпълнението. По тези съображения е приел искането за спиране за неоснователно и го е оставил без уважение. Така постановеното определение е правилно.

“В частната жалба буквално се повтарят мотивите за спиране, съдържащи се в искането до административния съд. С тях се прави недопустимо за един орган на местната изпълнителна власт противопоставяне между изпълнението на бюджета в частта по капиталовите разходи и финансовото подпомагане на детско-юношеския спорт и културните институти, описани в приложение № 2 към решението, като изявени местни любителски състави, читалища и дружества в сферата на културата. Несигурното приключване на една единствена обществена поръчка (за която наистина няма данни, че ще завърши с влязъл в сила акт по чл. 108 ЗОП за определяне на изпълнител, водещ до сключване на договор и плащания на изпълнителя по него) по никакъв начин не би могла да се ползва с приоритет пред разпределението на 100 000 лева между 6 спортни клуба за колективен спорт, 21 спортни клуба за индивидуален спорт и други 7 спортни клуба, където най-високата предвидена сума е 10 780 лева.

Дори самото изявление на кмета на общината, че веднъж “раздадени”, парите не могат да се върнат обратно в общината при отмяна на решението на общинския съвет, поради общоизвестното недобро финансово състояние на получилите ги субекти, показва обществената необходимост именно от тяхното финансиране. Аналогично поръчката не би могла да има приоритетно значение и пред нуждите на 28-те културни институции, описани в Приложение № 2 към решението, половината от които са народни читалища.

Напълно обоснован е изводът на първоинстанционния съд, че вредите по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК ще настъпят в случай на спиране изпълнението на решението, а не при неговото изпълнение. Определението е правилно и следва да се остави в сила“, се казва още в решението.

Минути след като бе публикувано определението на ВАС председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева припомни, че тя вече е изпратила писмо на кмета на община Хасково Добри Беливанов за изпълнение на решението на общинския съвет и да преведе средствата от бюджета на спортните клубове и културни институции. Според Захариева, след днешното определението на ВАС, кметът е длъжен до края на 2017 година да изпълни решението на местния парламент.

Решението на ВАС може да се прочете Тук.

Още новини

loading...

23 коментара

  • Ало, Инфото Ви пак се е покрило нейде по трасето. Върховният административен съд се е произнесъл с ОПРЕДЕЛЕНИЕ, а не с решение. И определението касае само предварителното изпълнение на решението, а не същността на решението на общинския съвет – дали то е е законосъобразно или не Хасковския административен съд ще се произнесе на 19 януари.
   Хайде да не слагаме каруцата пред коня, и да не предрешаваме нерешено дело.
   Или, уважаеми журналисти, малко ви беше шамара от ХАС с полученото опровержение по повод определението им от средата на декември, та сега се “измолвате” и за опровержение от ВАС.

 • Простотиите на Беливанов и герб нямат край, а Хасково затъва ли затъва. Но на кой му дреме, нали заплатите и далаверите вървят. Да си пожелаем това да е последния им мандат и да се отървем и от тоя кмет и от партията му.

 • А дали могат да се превеждат средства днес? Май май банките не работят с бюджетни средства след 22-ри декември? Ей няма край това плюене, кмета им каза на клубовете залагаме парите в новия бюджет, ще си ги имат в първите месеци догодина. Няма как да стане това даване на калпак в последните дни на годината….не се спряха ГЕРБ . Хора огледайте се ослушайте се не виждате ли че сами се закопавате? Не е въпроса да се прави на инат, да се говори наопъки, хората няма да ви харесат за това. Необходима е схема на управление, която наистина работи. Управлението не е” зъбене” а дипломация!

 • Счетоводител, ти си толкова неграмотен, че чак се чудя как си успял да си пуснеш компютъра. Как ще им даде догодина , в първите дни, като още няма бюджет. Или това че си се кръстил счетоводител и цащото това е най-трудната дума която си чувал някога и знаеш как да я пишеш. Съдебни решения се изпълняват, иначе – килия. Това трябва да запомни кмета. И още нещо- не той дава парите и на когото той реши, това са нашите пари и щом мнозинството е казало да ги даде на спорта, ще ги даде на спорта. А не Минко Ангелов за видеокамери.

 • От както Талибанов и ГЕРП се скараха, човек да не смее да каже нещо срещу ежедневните му простотии от страх да не мине за гербаджия. Ние си знаехме,че е гола вода още от пьрвия му ден,ама тогава троловете на ГЕРП ни обиждаха,че сме платени,че ни плащали да го плюем. Да кажат те сега на тях кой им плаща да пишат за любовниците на Талибанов,че бил пияница и с една дума-да плюят.

 • Вънкааааа!?????Ввъъън дъртия смотан гггъъъз от ОБЩИНАТА!!!!!
  Стига ни е правил за резил!!!!

 • Тоя дърт ПИРГИШ няма ли семейство да го прибере у мазата????Еба ти и откачения старец,цяло Хасково две години резилици гледа и търпи!!!

 • Добреее Добре ва,Ам ходи си ва Добреее!!!Язък за ПЛЕШИВАТА ти кратуна ва!!Им дърта,им лисава ,куха и неузряла…

 • Тоя дженабетин кмета за резил ни направи Аман от изкуфяла кафа Да оди да спи

 • Беливанов готви тържествено пострещане НА другаря Путин ПРЕЗ новата 2018 и за целта отпуска 15000/ петнадесет хиляди /от бюджета на община Хасково.
  Хвала на червения Ни кмет, другаря Беливанов избран с бюлетината на ГЕРБ.
  Има вече изграден инициативен комитет с председател червения кмет Беливанов, другаря Стаматов, другарката Станчева от ГЕРБ , бивши областни управители ,неговия ментор крадецеца на ток,дейни червени активисти .

 • Беливанов.чудя се на тези години и с тази некадърност ,която носиш в себе си къде вървиш ,срещу кого се опълчваши на кого разчиташ ти се заплете в едни конци ,които никога няма да развържеш и да се отървеш ако сам не си тръгнеш ида се успокоиш в домашното си гнездо и си караш старините спокойно и безгрижноВсички после ще те забравят и радиаторите и сфетофарите и украсата и големите премии и руйното червено вино и шумните вечери.

 • Пука му на дъртия гъз!!!
  Нали сега е НЯКОЙ!!!
  ПСИХАР,ДЪРТ,НЕНОРМАЛЕН!!

 • Хасково се прослави с дърт кмет-смешник и неговата залязваща партия-ламя. Нямат ли край мъките на тоя град, обречен на некадърно управление?

  • Иди си стига сте плашили хората какво ще става през януари какво ще става през февруари.Е кажи и ставай се махайСтига вече с твойта тъпа мутра си занимавал хората.Неставаш,какво се натискаш.Кажи още колкоти трябват да сложим една кутия и да почнем. да събираме.

 • Иди си стига сте плашили хората какво ще става през януари какво ще става през февруари.Е кажи и ставай се махайСтига вече с твойта тъпа мутра си занимавал хората.Неставаш,какво се натискаш.Кажи още колкоти трябват да сложим една кутия и да почнем. да събираме.

 • Ало, Инфото Ви пак се е покрило нейде по трасето. Върховният административен съд се е произнесъл с ОПРЕДЕЛЕНИЕ, а не с решение. И определението касае само предварителното изпълнение на решението, а не същността на решението на общинския съвет – дали то е е законосъобразно или не Хасковския административен съд ще се произнесе на 19 януари.
  Хайде да не слагаме каруцата пред коня, и да не предрешаваме нерешено дело.
  Или, уважаеми журналисти, малко ви беше шамара от ХАС с полученото опровержение по повод определението им от средата на декември, та сега се “измолвате” и за опровержение от ВАС.

 • Кмете защо не ходиш в дерето в кв.Република да видиш в какви условия живеят хората тези хора са твой електорат те гласуваха за твоята личност но при определени условия но навярно са сгрешили. Кмете чакаме следващите иэбори но няма да са в твоя
  полэа.

 • Големи кауни сте, асковлии.Нашият Тодор Бояджиев седи в стола на дядо Добри и сега управлява и Димитровград и Хасково.Превзехме ви!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.