Внесоха в общинския съвет предложението Димитър Русев да стане почетен гражданин на Хасково

Любопитно
Димитър Русев

В общинския съвет вече е входирано искането Димитър Русев – Мутата да стане почетен гражданин на Хасково.

Както Haskovo.info писа, идеята е на гражданска инициатива и в началото на декември в Хасково бе пусната подписка. Тя вече е подкрепена от близо 300 човека – хора на изкуството и граждани, съобщи за Haskovo.info общинският съветник от Коалиция “За Хасково” Георги Пеев, който входира предложението. Сега предстои председателят на общинския съвет Таня Захариева да внесе докладната за разглеждане в местния парламент. Това се очаква да стане за януарската сесия.

Димитър Русев е роден през 1958 г. в Хасково. Започва да свири на китара на 12 години. В периода 1971 – 1977 година свири в рок група “Лотос” към Младежки дом, Хасково. През 1973 г. групата печели конкурс и наградата е екскурзия и концерт на Балатон в Унгария. В периода 1981 – 1983 година организира Клуб-лектория за Джаз. Там представя джаз изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 година свири в групи за популярна музика. Турнета в Черна гора и Гърция. През 1986 година е един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов председател. През 1995 – 2001 година създава Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. В периода 1995 – 2001 година е автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково 95,3 mhz. След закриването на радиото продължава да води предаването в програмата на радио Метроном 87,6 mhz до 2006 година.

Мутата е инициатор и организатор на традиционните фестивали: Международен фестивал HASKOVO JAZZ, през септември, Джазово лято в комплекс Русалка, през август, Младежки джаз фестивал Димитровград, през октомври. Автор е на музикално образователната програма за децата от детските градини “В приказния свят на Джаза”. Тази програма Димитър Русев изнася вече пет години във всички детски градини на община Димитровград. От 2001 година е музикален ръководител на Акустично Джазово Трио от Димитровград. Димитър Русев е носител на редица награди, включително и международни.

Албуми с авторска музика: “Другите времена” (1998), “Русев Бенд” (2000), “Усещане” (2007), “Песента на вятъра” (2010). Концерти в Гърция, Турция, Франция, Египет.

Още новини

loading...

3 коментара

  • сулю, пулю им марулю вече да се готвят за почетни граждани на Хасково след това смешно предложение.
    Аз предлсагам пък Георги Иванов,поп Златю и ходжата

  • Димитър Русев е от малкото хора които допринасят да се случва нещо хубаво в този умрял град.До сегашните почетни членове никой не е чувал за тях,а той си заслужава .

  • По-добре този, а не Господинов юриста. Знаем на вторият мурафетите, помним и никога няма да забравим… преди две години идвайки си в родното си огнище`място с бастун под ръчичка. Весели празници!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.