Регион

Осигуриха пари за кризисния център за жертви на домашно насилие в Димитровград

Кризисният център за жени и деца, жертви на домашно насилие в Димитровград ще продължи да съществува. Парите за неговата издръжка свършиха в края на миналата година, алармираха тогава от Фондация БЦДИ – клон Хасково. Единственият вариант той да продължи да приютява нуждаещите се беше да мине на делегирана издръжка от държавата.

От община Димитровград съобщиха, че Министерски съвет е отпуснал средства за функционирането на кризисния център в размер на 91 800 лв. Средствата са предвидени в изпълнението на Държавния бюджет за 2018 г. в делегираните от държавата дейности. Сега предстои в общинския съвет да бъде гласувано тази социална услуга да стане част от предлаганите от общината, коментира пред Haskovo.info кметът Иво Димов.

Предстои да бъдат направени изчисления дали отпуснатата сума ще бъде достатъчна общината да управлява центъра или да възложи менажирането му на външна неправителствена организация. Ако се стигне до такъв вариант ще бъде обявен конкурс и в него ще могат да участва и досегашната – „Български център за джендър изследвания“ – клон Хасково, които на практика създадоха центъра през годините.

Процедурите ще отнемат известно време, но най-рано през февруари или най-късно през март в кризисния център ще могат отново да бъдат настанявани жертви на домашно насилие, допълни Иво Димов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button