1576 празнуват на Йордановден в Хасково, спасяват кръста от реката

Хасково
Празник

Днес Българската православна църква чества с велик водосвет Св. Богоявление – Йордановден. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

Имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

1576 именици празнуват Йордановден в община Хасково. В областния град са 1295, а останалите са по селата.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква.

Традиционно община Димитровград и църковен храм “Св. Димитър” организират празнично отбелязване на Богоявление. Програмата започва в 8 ч. с Празнична литургия по повод Йордановден в храм “Св. Димитър”. От 11 ч. тръгва литийно шествие от храм “Свети Димитър” до брега на река Марица. От 11:30 ч. на традиционното място на брега на река Марица ще започне ритуал по освещаване на кръста, водата и миряните и ще бъде хвърлен кръста във водите на реката. Всички желаещи могат да се запишат в църковния храм или на място. Община Димитровград осигурява по 20 лв. парична награда за смелчаците, които ще се хвърлят в студените води на реката, а 100 лв., пита и вино ще получи този, който извади кръста.

Благотворително ледено хоро ще има във водите на река Харманлийска. От 11:45 часа ще се проведе тържественият ритуал за изваждането на кръста от водите на реката. Литийното шествие ще тръгне от сградата на община Харманли в 11:30 часа. Смели харманлийци вече са заявили желание да се потопят в студените води на реката. По традиция те ще бъдат облечени в народни носии и ще играят мъжко ледено хоро.

На хасковския площад “Свобода” от 12 часа ще се извърши водосвет с участието на военнослужещите от военно формирование 52740. От 11 часа военните ще участват и в ритуал полагане на венци и цветя на паметника на Христо Ботев пред читалище “Заря” по повод 170 г. от рождението му.

Още новини

loading...

2 коментара

  • Православните празнуваме бъдни вечер. А вие защо празнувате празниците с католиците а не с православните. Православните Гърци , Македонци ,Украинци , Руснаци ,Беларуси и Грузинци празнуват рождество на 7 Януари

  • Да целият останал православен свят, без България и Гърция, празнуват сега Коледа, защото техните църкви не са приели Григирианския календар, а карат още по Юлианския. Нашата църква го въведе през 1968 г Дотогава и ние празнувахме Коледа на 07.01 .

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.