Ансамбъл “Китна Тракия” с концерт пред Желязната църква в Истанбул

Любопитно
Концерт

Хасковският ансамбъл за народни песни и танци “Китна Тракия” е поканен на утрешната тържествена церемония по откриването на реставрирания исторически български храм “Св. Стефан” в Истанбул.

Тази сутрин певици, танцьори и оркестранти отпътуваха за града край Босфора заедно с председателя на Тракийското дружество Кирил Сарджев.

Песните “А бре юначе” и “Малка мома” ще екнат пред събралото се множество, “Копаница” ще пренесе на брега на Златния рог родни хороводни ритми.

В следобедните часове ансамбълът ще се представи с камерни изпълнения в сградата на Българската екзархия.

Църквата “Св. Стефан” в Истанбул, известна и като Желязната църква, отваря отново врати след реставрационните дейности, продължили 7 години.

На церемонията ще присъстват премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган. По данни на Фондация “Български православен храм “Св. Стефан” се очаква да пристигнат най-малко 1 000 души от България.

Църквата е открита през 1898 г. Реставрацията е възлязла на 16 милиона лири, 90% от които са осигурени от общината в Истанбул съгласно спогодба с България. След откриването тя ще бъде действаща църква и в нея ще бъдат отслужвани редовно празнични литургии.

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.