Регион

Янислав и Дамян отново извадиха кръста в Димитровград и Свиленград, 8-годишният Кристиян в Харманли

19-годишният Янислав Георгиев извади кръста от водите на река Марица в Димитровград на Богоявление.

Спортистът пръв стигна до разпятието в студените речни води, а пръв за успеха му го поздрави неговия брат близнак Габриел, който също се пробва във водата.

Кръст
Янислав извади кръста в Димитровград

Янислав вади кръста за втора поредна година, но скача за него три път. Днес общо 30 мъже се състезаваха за разпятието, а част от тях извиха мъжко хоро в реката. Янислав е футболист в мъжкия тим на Димитровград и тренира кик бокс в димитровградския клуб „Фаворит“. Той бе посрещнат от кмета на Димитровград Иво Димов, който му връчи пита, бутилка вино и награда от 200 лв., като едната стотачка бе лично негово дарение. За смелостта си да скочат във водите на Марица останалите получиха по 20 лв.

Преди ритуала по хвърляне на кръста, отец Георги отслужи водосвет на брега на реката.

Над 30 се хвърлиха в речните води след кръста в Харманли, а сред смелчаците имаше и от Димитровград. Разпятието бе извадено от 8-годишния Кристиян Иванов. Всички извиха ледено хоро във водата.

Кръст
8-годишният Кристиян извади кръста в Харманли

22-гoдишният кoлoeздaч Дaмян Kocтaдинoв зa тpeти път ycпя дa извaди кръдта от река Марица край Свиленград. Toй бe нaй-бъpз и cpъчeн cpeд ocтaнaлитe yчacтници и минaлaтa гoдинa. Дoceгa Дaмян ce e впycкaл в нaдпpeвapaтa зa кpъcтa пeт пъти. В речните води се хвърлиха осем момчета.
Taзи гoдинa ocвeщaвaнe нa вoдитe нaпpaвиxa apxиepeйcкият нaмecтник Koнcтaнтин, oтeц Гeopги oт цъpквaтa „Живoпpиeмний изтoчни?“ в кв. „Гeбpaн“ и oтeц Димитъp oт xpaмa в кв. „Гapaтa“.

На Йордановден пък в Любимец след хвърлянето години наред на светото разпятие в казани и кофи, сега отец Трифон „хвърли“ свещения кръст в надуваем басейн в двора на църквата „Св. Успение Богородично“.

Кръст
Любимец

За този кръст се хвърлят само хора, които са преминали през светото кръщение, но отец Трифон не можа да открие нито един кръстен мъж. И докато се водеше разговор кой може да участва във изваждането на кръста, отецът хвърли разпятието така, че никой от желаещите не разбра какво стана. Тогава отецът влезе сам в басейна, извади от дъното малък метален кръст и започна да пръска за здраве успех и берекет неколцината присъстващи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.01.2018 14:11 14:11

Топлото време на днешния ден означава лоша и неплодородна година.

Анонимен
Анонимен
06.01.2018 21:51 21:51
Отговор до  Анонимен

Суеверието е присъщо на хора с IQ x<80.

Back to top button