Предлагат общината да поеме охраната на училищата, искат ремонт на “Младост” и микробус за болни деца

Хасково
Бюджет

Редица предложения бяха направени на публичното обсъждане на проектобюджета на община Хасково за 2018 г. тази вечер.

Директорът на Спортното училище “Стефан Караджа” Силвия Тенчева настоя в бюджета да бъдат заделени 30 000 лв. за ремонт на съблекалните на спортуващите лека атлетика, футбол и борба, както и 500 000 лв. за ремонт на терена и пистата на стадион “Младост”.

Общинският съветник от Коалиция “За Хасково” Георги Пеев предложи първоначално да бъдат предвидени 30 000 лв. за самото проектиране на ремонта на стадиона, защото още няма такъв проект. Пеев връчи на кмета Добри Беливанов предложения от живеещи в селата Долно Войводино, Книжовник, Подкрепа, Стамболийски, Гарваново, Тракиец, Александрово и Узунджово за финансирането на спешни и неотложни ремонти.

Бюджет

Сред предложенията на публичното обсъждане бе и това за предвиждането на ремонт на двора на помощното училище “Д-р Петър Берон”, за да може децата там да бъдат извеждане, както и за закупуването на микробус, защото сега болните деца се извозват с ван, което е крайно неудобно.

Общинският съветник от “Реформаторски блок” Деян Янев настоя за разрешаването на проблема с безводието в село Мандра, както и за поемането на охраната на 15-те хасковски училища от общината. Причината е, че сега се искат между 20 и 35 лв. годишно от родителите, което е неправилно. Необходимата сума за охраната ще е общо около 180 000 лв. Янев предложи и сумата за подпомагане на културни институции да бъде завишена от 70 000 на 90 000 лв.

Директорът на хасковския театър “Иван Димов” Стелиян Николов пък попита защо финансовата помощ за театъра е намалена от 72 000 лв. на 55 000 лв.

Независимият общински съветник Албен Манджуков постави проблема с липсата на канализация по улици в квартал “Хисаря” и настоя поне една от тях да бъде включена в бюджета.

67 337 160 лв. е рамката на общинския бюджет за 2018 г., като за сравнение миналата година е била 60 500 017 лв. Сега за данъчни и неданъчни приходи са заложени 22 260 950 лв., а целевата субсидия за капиталови разходи е 1 374 500 лв. 300 000 лв. е субсидията за спорт, 70 000 лв. за култура, 75 000 лв. са заложени за спортния календар и 270 000 лв. за културния календар.

Бюджет

Основни обекти за извършване на текущи ремонтни работи на общинска собственост в общ размер 350 000 лв.: репетиционна зала на ансамбъл “Хасково”, помещенията на читалище “Аспарух Лешников”, козирката над входа на Регионална библиотека “Христо Смирненски” и РИМ, козирката на фасадата на Областния информационен център, читалище “Република – 1971”, покрива на художествена галерия “Атанас Шаренков”, детска градина 21 “Вихрогонче” – групи в селата Конуш и Козлец, покрива на ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Малево, кметствата в селата Николово, Мандра и Конуш, външна тоалетна на стадион “Младост”, дограма на почивната база “Смокини” в местност “Каваци”, Созопол.

Стратегическите обекти, включени в прогнозната капиталова програма: Обследване за енергийна ефективност, изготвяне на технически паспорт, оценка за енергийни спестявания и прилагане на мерки за ЕЕ в училища и детски градини в Хасково – 259 744 лв., Ремонт в двора на СУ “Св. Паисий Хилендарски” и проектиране и ремонт на сграда “Райна Княгиня” – 171 300 лв., Изграждане на видеонаблюдение в Хасково – 305 000 лв., Основен ремонт на монумента на Св. Богородица – 120 000 лв., изграждане на мост над река Харманлийска между селата Стойково и Любеново – 601 174 лв., котел в детски градини 16 и 22 – 198 210 лв., основен ремонт на улици и общински пътища на територията на община Хасково – 1 374 500 лв., допълнително водоснабдяване с питейна вода на Хасково – 1 751 823 лв., проектиране на многофункционална сграда над ДНА – 36 000 лв., канализация на улица “Тимок” – 208 416 лв., проектиране на парк над ДНА – 96 000 лв., газификация на котелно помещение и ремонт на отоплителна, вентилационна и електро инсталация в читалище “Заря” и основен ремонт на санитарни възли – 286 000 лв., изработка на Общ устройствен план – 100 000 лв., както и зелени площи и изграждане на площадки за игра и спорт за 447 790 лв.

Резервът за непредвидени разходи е 600 000 лв.

Кметът Добри Беливанов заяви в края, че всички предложения ще бъдат обсъдени, за да се реши дали да бъдат включени в проектобюджета, който в крайна сметка трябва да бъде приет от общинския съвет.

Още новини

loading...

11 коментара

 • Ha Станкев охрана не му трябва. Само кат застане брадясал на входа и всичко живо бяга.

 • Гледам, че Кримова е там, но не виждам Нлбантова. Нали е бъдещия секретар на общината, не й ли пука какъв бюджет ще има?

 • А кога ще решат проблема с кучетата? Ужасно е навсякъде, да не говорим, че пред самата община кучетата лаят срещу хората, но на кой ли му пука. За този е важно да си взема заплатите само

 • и не сана дума за плащане за такса смет в райони, в които на 2 километра няма такса смет, и за това, че “център” е от Илинден до Дунав, че данъчните оценки са идиотски, че данъците за автомобилите са свръхидиотски и следователно: краденето в община асково е свинско

  • и казахме, че няма смисъл от спортни училища, защото произвеждат носачи на куфари с наркотици, които не внасят нищо в бюджета, че артистите трябва да си изкарват заплатите като всички други забавляващи, че няма култура в театъра, това е развлечение. и Счетоводителите на контрабандистите на цигари да не се ерчат

   • ” В театъра няма култура” – ти добре ли си?! Бил “развлечение”!
    Как можа да го измислиш! Развлечение са баровете, дискотеките, кръчмите. И няма лошо – всичко е нужно, за всеки трябва да има това, което търси. Но да кажеш, че в храма на Мелпомена няма култура, значи на теб ти липсва елементарна култура!

 • Герито – минето от първя ред защо не взе думата?Или тя произвежда мисли в късни доби.

 • Чета и недоумявам Абе това н Общината много СТРАТЕГИЧЕСКИ обекти бе Ми това за такава община трябват милиарди левове А КРУМ е прав –спортно училище изобщо не е необходимо или пък да го оставят на САМОИЗДРЪЖКА Също и театъра

 • Сега вместо за нещо смислено да се направят проекти ще дадем маса пари, за такива, чието изпълнение е в супер далечното бъдеще, когато сигурно ще бъдат и променени!
  Но пък кмета трябва да пикаже, че работи нещо, различно от асфалтиране на улиците на Монилит…
  Бюджета е 90% копи от миналогодишния, даже още по-съкратен и неясен…
  Не ви се отдава кмете да сте кмет и не ви я бива поне половината администрация, от това страда града за съжаление и аз като гражданин.

 • А нещо за ремонта на ПГДС “Цар Иван Асен II”? Някой зададе ли въпрос??? Нещо няма пари за довършителни ремонти??

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.