Външни публикации

Шумният танц с тихия завършек на “белия балет”

В най-различни области началото на новата година се приема като нов старт и начало на промени или готовност за нови постижения. Така е в бизнеса, така е в работата, така е и в много части от спорта. Във футбола обаче нещата стоят малко по-различно. Големите европейски първенства се провеждат в сезони, които обхващат две години. Ние обаче ще дадем една по-различна гледна точка за представянето на един отбор през 2017 г. В нея той постигна и много, и малко. С помощта на анализаторите от портала за ревюта и анализи Efirbet бихме искали да ви представим ключовите моменти за Реал Мадрид през 2017 г. Те бяха много и бяха наистина значими, но някак към края на годината Реал показа промяна, която не беше положителна. През 2017 г. “белия балет” се качи на много сцени, обра овациите на повечето от тях, направи го шумно, но накрая остана само тишина…

Година за успехи в бяло, година за рекорди

В началото на 2017 година няколко неща вече бяха ясни за Реал Мадрид. От началото на сезона тимът се бе поздравил със Суперкупата на Европа и с трофея от Световното клубно първенство. Реал Мадрид бе на осминафинал в турнира за Купата на Краля, бе на осминафинал в Шампионска лига и беше в борбата за титлата в Ла Лига. Общо 5 турнира, от които Реал вече бе спечелил два трофея и участваше в битката за още три.

Първите индикации за колебание в тима бяха след отпадането му от Копа дел Рей на четвъртфиналите. Реал Мадрид загуби от Селта у дома, след което записа равенство в реванша, за да отстъпи мястото си сред последните 4 тима в надпреварата. Това обаче не спря “белия балет” в останалите два турнира, в които продължаваше участие – Ла Лига и Шампионска лига.

Битката с Барселона за първото място в Примера Дивисион продължи до самия край на кампанията. Редно е да отбележим, че от деветия до последния кръг на сезона Ла Лига имаше само един лидер и това бе Реал Мадрид. И въпреки, че “кралския клуб” допусна поражение от Барселона 6 кръга преди края на кампанията, тимът не изпадна в криза, а вдигна високо глава, спечели оставащите си 6 мача и се поздрави с успеха. Специалистите припомнят, че след победата на “каталунците” с 2-3 на Сантяго Бернабеу, някои букмейкъри като Bet365 занижиха значително шансовете на Реал Мадрид да се поздрави с трофея. Това обаче не се случи и Реал Мадрид спечели рекордната 33-та титла на Испания. Ако все още искате да се включите в залога за тазгодишната кампания, можете да го направите с Bet365 бонус (прочетете за него тук: https://efirbet.com/bet365-bonusi/ ), който ще ви докара допълнителни средства за залог при букмейкъра.

Нека обаче върнем малко лентата назад. В предишния сезон Реал Мадрид защитаваше титлата в Шампионска лига, а 2017 година бе много успешна по този показател. Испанският тим се справи с Наполи на осминафиналите след 2 победи с по 3-1. Последваха два паметни сблъсъка с Байерн Мюнхен. Роналдо беше звездата в първия мач, когато Реал спечели визитата си с 1-2. И когато всички очакваха, че реваншът е с предрешен изход, нещата не се получиха точно така. След 90 минути игра в Мадрид, немският гранд водеше с 1-2. Това означаваше продължения, които феновете на Реал Мадрид ще помнят дълго. В тях Кристиано Роналдо се разписа на два пъти, а Асенсио добави още едно попадение, за да оформи крайния резултат и да подпечата мястото на Реал на полуфиналите. А там ги чакаше познат съперник – Атлетико Мадрид.

Реал Мадрид и Атлетико Мадрид са до болка познати съперници не само от първенството на Испания, но и от битките им в Шампионска лига. Атлетико имаше сметки за уреждане със своя голям съперник и се надяваше, че денят за разплатата вече е настъпил. Едно е обаче да мислиш нещо, друго е то да се случи. Хеттрик на Кристиано Роналдо и победа с 3-0 за Реал Мадрид в първия мач! Имаше обаче още една среща. В нея Атлетико бързо поведе с два гола, за да върне интригата в мача, но към края на първата част Иско се разписа за “белия балет”, а повече голове не паднаха. Това означаваше, че Реал Мадрид е на финал и има възможност да стане първия тим, защитил трофея в Шампионска лига. И така танцът продължи.

3 Юни 2017 година, Милениум Стейдиъм в Уелс, Ювентус срещу Реал Мадрид в спор за трофея в най-комерсиалния клубен турнир на Европа. Очакванията бяха големи, битката по терена също беше налице. В борбата за титлата бяха двата най-заслужили отбора, а букмейкърските къщи, сред които и Betfair, даваха равни шансове и на двата тима. Крайният резултат обаче беше красноречив. Победа за Реал Мадрид с 4-1, която говореше достатъчно. Реал беше хегемонът на Европа, мадридчани бяха спечелили рекордната 12-та титла в турнира и се превърнаха в първия тим с два поредни успеха. С този успех Реал Мадрид доказа едно – в онзи момент тимът на Зинедин Зидан със сигурност беше най-добрият отбор в света.

С това обаче успехите не свършиха. В началото на новата кампания 2017/2018 Реал Мадрид добави нови два трофея. В мача за Суперкупата на УЕФА се справи с Ман Юнайтед, а освен това победи на два пъти Барселона, за да грабне и Суперкупата на Испания. Тук е момента да добавим и спечелената купа от турнира за Световното клубно първенство, където Реал Мадрид се справи на финала с Гремио.

Равносметката от 2017 година за Реал Мадрид, изразена в трофеи, показва, че тимът е участвал в битката за 6 трофея, от които печели всеки един, с изключение на този от Купата на Краля. 5 пълни успеха за “белия балет” и то какви. Реал Мадрид заслужава големи поздравления за всичко, което показа през годината, но в нейния край сякаш звездата на тима избледня и спря да блести толкова силно, колкото феновете на отбора се надяваха.

Новият сезон и спадът в играта на Реал Мадрид

В началото на сезон 2017/2018 нещата за Реал не изглеждаха чак толкова зле. Вече стана дума за спечелените Суперкупи, които достигнаха в ръцете на Реал Мадрид някак с инерцията от силния завършек на предишния сезон. След това обаче “кралския клуб” започна да изненадва. Още в началото на сезона тимът се провали у дома срещу Валенсия и Леванте в Ла Лига. Последва и поражение от Бетис. Неуспехът срещу Жирона също е важен, а в последния си мач за годината Реал имаше възможност за разплата. Тогава тимът прие у дома не кой да е, а Барселона. Надеждите на всички фенове на “белия балет” бяха танцът да продължи и да завърши с гръм и трясък. Това обаче не се случи, не и по начина, по който го искаха привържениците на мадридския гранд. Двубоят завърши 0-3 в полза на Барселона, с което Реал Мадрид на практика загуби шансовете си за трофея в Примера.

Къде обаче се крие причината за тези проблеми? Ясна е тезата, че “когато една машина работи, тя не трябва да се пипа”. В ерата на модерния футбол обаче това изглежда някак невярно. Да, Реал Мадрид разполага със страхотни играчи, но не надгради своята галактическа селекция през лятото и вече си плаща затова. В клуба бяха привлечени млади играчи, като Тео Хернандез и Дани Себалос, но те не са ключови фигури в отбора, а просто резерви и бъдещи надежди. Конкурентите обаче не стояха безучастни и се подсилиха за новите битки. Нещо, което Реал Мадрид не направи както трябва. Анализаторите на Efirbet намират и друга причина за слабите резултати. Тя се крие в не дотам силното представяне на атаката на тима. Кристиано Роналдо и Карим Бензема са основните играчи в предни позиции, но засега те не блестят. Иско спаси на няколко пъти тима от нови излагации, а контузиите на Гарет Бейл го спират от навлизане в продължително добра форма. Въпросът е дали атаката на Реал Мадрид, в този си вид, ще успее да изнесе сезона.

Какво очакват букмейкърите до края на кампанията?

Шансовете, които българският букмейкър Efbet дава на Реал Мадрид да спечели за трети пореден път Шампионската лига, ги поставя на пета позиция след отборите на Ман Сити, ПСЖ, Байерн и Барса. Що се отнася до шансовете им за успех в Ла Лига, онлайн букмейкърът Winbet предлага ставка малко повече от 15 за шампионска титла на Реал. Това, в сравнение с 1.03 за Барселона, изглежда немислим вариант.

Реал Мадрид записа една от най-успешните си години през 2017. Несъмнено тимът беше изключителен и заслужи всички успехи, които постигна. Проблемът е, че не успя да задържи своя устрем и през новия сезон. В него вече видяхме къде са проблемите пред тима. До края на кампанията има много време и не е изключено Зидан да поведе своя тим към нови големи успехи, но това изглежда доста тежка задача, поне към настоящия момент. Само времето ще ни покаже докъде ще стигне Реал Мадрид, но едно е сигурно – преди началото на следващия сезон ще има промени и те няма да са никак малко. Защото дори най-добрите “танцьори” губят своя блясък и на сцената трябва да изгреят новите звезди, за да може отново танцът да бъде шумен…

Back to top button