Регион

Медиците в димитровградската болница излязоха на нов протест

Медиците от димитровградската МБАЛ „Св. Екатерина“, Медицинския център и общопрактикуващи лекари излязоха на символичен протест.

С ленти на ревера те подкрепиха националния протест, организиран от Сдружението на общинските болници в България.

Управителят на МБАЛ д-р Матей Матеев припомни, че по проблемите на общинските болници се алармира от 3 години. Цените на клиничните пътеки не са актуализирани от 2006 г., а за същото време минималната заплата се е вдигнала от 180 на 510 лв. От болницата настояват да се увеличат цените на масови клинични пътеки, да се премахнат лимитите.

Протест

Задълженията на димитровградската болница са около 1.2 млн. лв., като се изчаква рефинансирането през март, когато според д-р Матеев дълговете ще намалеят драстично.

В същото време от здравното министерство съобщиха, че близо 28,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и отдалечени райони на страната, дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т. е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

Haskovo.info припомня, че медиците от димитровградската болница вече веднъж излязоха на протест в края на октомври миналата година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button