Хасково

Предлагат трима за почетни граждани на Хасково, награждават спортисти и треньори

Удостояване със званието Почетен гражданин на Хасково – Димитър Русев, Вела Казакова и Пейо Парапанов се предлага за януарската сесия на общинския съвет. Предложенията са на инициативни комитети, постъпили в общината и общинския съвет.

Димитър Русев е роден през 1958 г. в Хасково. Започва да свири на китара на 12 години. В периода 1971 – 1977 година свири в рок група “Лотос” към Младежки дом, Хасково. През 1973 г. групата печели конкурс и наградата е екскурзия и концерт на Балатон в Унгария. В периода 1981 – 1983 година организира Клуб-лектория за Джаз. Там представя джаз изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 година свири в групи за популярна музика. Турнета в Черна гора и Гърция. През 1986 година е един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов председател. През 1995 – 2001 година създава Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. В периода 1995 – 2001 година е автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково 95,3 mhz. След закриването на радиото продължава да води предаването в програмата на радио Метроном 87,6 mhz до 2006 година.

Мутата е инициатор и организатор на традиционните фестивали: Международен фестивал HASKOVO JAZZ, през септември, Джазово лято в комплекс Русалка, през август, Младежки джаз фестивал Димитровград, през октомври. Автор е на музикално образователната програма за децата от детските градини “В приказния свят на Джаза”. Тази програма Димитър Русев изнася вече пет години във всички детски градини на община Димитровград. От 2001 година е музикален ръководител на Акустично Джазово Трио от Димитровград. Димитър Русев е носител на редица награди, включително и международни.

Албуми с авторска музика: “Другите времена” (1998), “Русев Бенд” (2000), “Усещане” (2007), “Песента на вятъра” (2010). Концерти в Гърция, Турция, Франция, Египет.

В общинския съвет е постъпила подписка от граждани на Хасково с предложение за удостояване със званието „Почетен гражданин на Хасково“ – Вела Казакова. Тя е диригент на представителен смесен хор „Родна песен“ при читалище „Заря“ и дългогодишен диригент на хор „Лира“ при Езикова гимназия „Асен Златаров“.

През 2017 г. се навършиха 20 г., откакто Казакова е диригент на хор „Родна песен“. Казакова е родена на 15 януари 1952 г. в Хасково. Любовта към музиката, която носи от дете, става призвание, на което тя отдава себе си като диригент и учител по музика – след завършването на АМТИИ в Пловдив.

През 1983 г. Казакова създава детски хор „Октава“ и е негов диригент до 2006 г., като през това време има много участия и награди, включително и международни. Стотици деца на Хасково свързват себе си с хор „Октава“. Успоредно с гова Вела Казакова работи като диригент на женския хор при общински съвет Хасково (1990 – 1993 г.). С хор „Лира“ и „Родна песен“ Вела Казакова също има много участия и награди, включително и международни.

В община Хасково е постъпила докладна от Организационен комитет за честване на 85 г. от създаването на баскетбола в Хасково с предложение за удостояване със званието Почетен гражданин на Хасково – Пейо Парапанов. В докладната е предложено също удостояване с отличието „Почетен знак на град Хасково“, както и връчване на почетни плакети и грамоти на изявени деятели, треньори и състезатели по баскетбол.

Пейо Парапанов е роден на 17 февруари 1929 г. в Хасково. Завършва Френски колеж през 1945 г. в Пловдив и продължава образованието си в 3-годишната Треньорска школа по баскетбол към Спортната академия в София.

В началото на 1954 г. започва работа като редовен преподавател по баскетбол в Юношеска спортна школа, а след това в Спортното дружество на града ни, като треньор по баскетбол. В този период подготвя известните национални състезатели: з.м.с. Елена Господинова, м.с. Славей Райчев, м.с. Михаил Смочевски, м.с. Здравко Андреев и др.

За да предаде своите знания и умения на повечето млади треньори Парапанов е назначен за методист по баскетбол в ДФС – Хасково, а след това в ОС на БСФС – Хасково. Неговата взискателност и любов към играта, спомага за разширяване на баскетболната игра в Хасковски окръг. Оказва помощ на представителните отбори – мъже и жени от Хасково да играят и да спечелят призови места в републиканските първенства.

През 1982 г. Парапанов допринася за успешното провеждане на Европейското първенство за юноши в Хасково и Димитровград. Награждаван е със спортни отличия.

Организационният комитет предлага да бъдат наградени с почетното отличие Почетен знак на град Хасково следните деятели, треньори и национални състезатели с особени заслуги и принос за развитието и успехите на мъжкия и женския баскетбол в Хасково: обществени деятели: Ангел Бонев – дългогодишен председател на Окръжна секция по баскетбол, Златко Марчев – дългогодишен президент на Баскетболен клуб – Хасково. треньори: Иван Тодоров – национален треньор за юноши и треньор в Хасково и Димитровград – мъже и юноши, Любомир Панайотов – национален треньор за юноши и треньор в Хасково – с две шампионски титли за юноши. Състезатели: з.м.с. Ваня Дерменджиева – национален състезател – носител на медали от две Олимпиади, Световни и Европейски първенства, м.с. Славей Райчев – посмъртно – национален състезател, дългогодишен шампион за мъже с „Академик“ – София, състезател и треньор на жени в Хасково.

В общинския съвет е постъпило и писмо от Инициативен комитет с предложение да се удостои с „Почетен знак на град Хасково“ заслужили спортисти бадминтонисти по повод 50-годишния юбилей на Бадминтон клуб „Хасково“. Най-заслужилите спортисти и спортни деятели на клуба са: Минка Дашинова – многократна шампионка и дългогодишна първа ракета на България, национален състезател, Арсен Касабян – основател на бадминтон клуб „Хасково“ и многократен републикански шампион и национален състезател, Станимир Бойчинов – дългогодишен председател на Бадминтон клуб „Хасково“ и републикански шампион, национален състезател, Желязко Арапкюлиев – рекордьор по републикански титли във всички дисциплини и национален състезател, Пейо Бойчинов – републикански и балкански шампион по бадминтон, треньор и капитан на националния отбор за мъже. Председател на бадминтон клуб „Хасково“ в настоящия момент, Живко Димитров – председател на треньорския съвет при федерацията и дългогодишен треньор на хасковския клуб.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
19.01.2018 17:32 17:32

niama lo6o. bravo

Анонимен
Анонимен
19.01.2018 19:41 19:41

Смешно. Глупаво.Невежо
Един КЛОУН като Мутата ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН.
Как може.Хасково се превръща в село от градски тип.

КОРЕНЯК
КОРЕНЯК
19.01.2018 19:57 19:57
Отговор до  Анонимен

Град от селски тип… Няма хора които творят благата на народа.Боли ма хея за джаза,джаз корем не пълни и с джаз в магазина не дават нищо…

Анонимен
Анонимен
19.01.2018 20:00 20:00

Да питам нещо,снимката от кога е?Нали тия Консоловци,монсоловци и разни там други от кръга на масончето ги нямаше … ?

19 минути
19 минути
19.01.2018 20:40 20:40

Министерството на регионалното развитие и благоустройството официално обяви, че семейната фирма на братовчедката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев – автор на идеята за програмата за саниране, е №4 в класацията за най-много усвоени средства по … програмата за саниране.

таралежко
таралежко
19.01.2018 20:51 20:51

Абе тия от общината не чувстват ли че това почетно звание се ОБЕЗЦЕНИ Ами то половината град станаха почетни граждани бе Като че ли Герберите имат спуснат планвсяка година да удостояват определана бройка ДУР Бе АРКАДАШЛАР казват турците –спрете се бе огледайте се

Гражданин
Гражданин
19.01.2018 20:56 20:56

Спортисти, спортисти все заслужили.Има ли в града ни събития, чествания без участието на участници от най-българското изкуство – фолклорното!? В града ни има творци, които са създали и в продължение на 35-40 години ръководят съставите си с които прославят града и страната ни далеч зад пределите и. Обучили и възпитали хиляди деца и подрастващи в дух на патриотизъм и национална гордост.За тях власт имащите не се сещат дори на 24 май. Те не заслужават ли да бъдат удостоени със званието “Почетен гражданин?“

Е
Е
19.01.2018 21:26 21:26
Отговор до  Гражданин

Заслужават! Това значи ли, че други нямат заслуги! Званието се дава всяка година!

съсед
съсед
19.01.2018 21:04 21:04

Мухата мутата е пезевенг.

Back to top button