Предлагат поскъпване в пъти на наема за паркоместа в Хасково

Хасково

Група от 14 общински съветници предлага поскъпване в пъти на наемната цена за паркоместа в Хасково.

Докладната им е за изменение на Наредбата за началния размер на наемните цени и цени при разпореждане с общинска собственост по реда на Наредбата за управление и разпореждане с общинска собственост Приложение №1 т. 11. 5.

Досега за паркоместата в първа зона се е плащало по 2.50 лв., втора зона – 1.50 лв., трета зона – 1 лв. и четвърта и пета зона – 1 лв. Сега предложението е цените да станат: първа зона – 9.07 лв., втора зона – 7.63 лв., трета зона – 7.63 лв. и четвърта и пета зона – 2 лв.

В докладната е записано, че на 3 септември 2012 г. община Хасково, представлявана от кмета Георги Иванов и главния счетоводител Живка Делчева, като наемодател сключват договор за наем с „ЕМ Комфорт“ ООД Хасково, представлявано от Милена Михайлова, като наемател.

В регистъра на община Хасково няма недвижими имоти, било то частна или публична общинска собственост, паркоместа с определен брой. Има недвижими имоти земя и паркинги с определена квадратура, според актовете за общинска собственост. Предишният кмет и главната счетоводителка са сключили договора на база проведен търг за отдаване под наем на паркоместа след решение на общинския съвет, като са предвидили заплащане само за терена, на който е спрял автомобилът, но в същото време не са предвидили клаузи в договора, от които да е видно, че наемателя ползва целия имот и трябва да плаща наем за цялата квадратура. Към настоящия момент наемателят заплаща 10 514, 10 лв. на месец, се казва още в докладната.

В Наредбата за началния размер на наемните цени и цени при разпореждане с общинска собственост по реда на Наредбата за управление и разпореждане с общинска собственост, в Приложение № 1 т. 11. 1, са предвидени цени за ползване терени за търговска дейност: за първа зона 5 лв. кв. м., за втора зона 4 лв. кв. м., за трета зона 2 лв. кв. м. По този начин сключен договорът, община Хасково губи големи суми, необходими за общинския бюджет.

Вносителите допълват, че едно паркомясто по норматив заема 12,50 кв. м.. Останалата част от имота се ползва също при паркирането на автомобила и излизането му от паркинга. За да получим реалната базисна цена за отдаването под наем на тези недвижими имоти, трябва да включим цялата квадратура на имотите.

Така общо паркоместата за първа зона са: 365 с общо заета площ 8275 кв. м. Така минималната сума, която трябва да плаща наемателят за първа зона съгласно Наредбата, е 8275 кв. м X 5 лв. = 41 375 лв. За трета зона имаме 66 паркоместа със заета площ 3146 кв. м. Сумата, която трябва да плаща наемателят на месец, е: 3146 кв. м X 2 лв. = 6 292 лв.

Реалната базисна цена за паркомясто в първа зона за един кв. м е 41 375 лв.: 4562,5 кв. м за паркомясто = 9,07 лв. на кв. м. За трета зона базисната цена е: 6 292 лв.: 825 кв.м = 7,63 лв. на кв. м.

Докладната, която е за февруарската сесия е от общинските съветници: Антон Иванов, Златко Марчев, Иван Станчев, Росен Пеянков, Антони Пашов, Стойка Стайкова, Димитър Шалапатов, Митко Петров, Атанас Асенов, Румен Стоянов, Митко Полихронов, Лилия Консулова, Тодор Тодоров, Гергана Бояджиева.

22 коментара

 • Гери и ти ли?Не съм очаквал от теб такива подобни гаври с вашите данъкоплатци да предлагаш.Оти не си работиш в НОИ

  • Каква гавра с данъкоплатците бе???????? Да не би някой да ти бърка в джоба???????Крайно време е някой да и вдигне наема стига са си пълнили гушите сега ако го гласуват и не им харесва да се откажат друг ще го вземе или пък общината ще си ги стопанисва и ще си прибира печалбата!!!!!!!!! Сега взема само жълти стотинки!!!!!

 • Завистници,какво искате от Гергана,по този начин искате да да си мълчи и да гледа как печелят шепа хора на гърба на гражданите. Това е момиче-работохолик,предана на партияГЕРБ и на гражданите Такивс млади хора не са много в Хасково,затова трябва да ги подкрепяме,а на платените тролове им казвамНЕЩАСТНИЦИ!

 • Как и с какви очи живее в този град още не ни е ясно. Хилят и се на простия акъл, а тя се мисли за велика. Боже боже смях голям. То затова няма кой да я вземе в този град, а тя ходи да се натиска и моли на този и онзи. Резил голям. Партията само губят от такива като нея. А като кажат Руменчо и Гери младежи ГЕРБ просто да паднеш. Младежи се водят до 29 год възраст. Тия двамата са на по 34 вече какви младежи, но тъй като нямат кадри вече и затова премълчават. Смях голям

 • Делян Добрев е хвърлил око на двата паркинга – до 21 век и до Аида. Това е единственият начин да накарат фирмата сама да се откаже от договора с общината. При тази цена приходите от билетчета за паркинг няма да са достатъчни да покриват наема. След отказа на Ем Комфорт, всички паркинги ще станат Синя зона, а двата големи паркинга, които са апетитни като парцели, ще бъдат взети от правилните фирми, близки до Добрев.

  • Стига сте търсили под вола теле!!!!!!!!!Пак ще изкарват достатъчно м комфорт и с новия наем но няма да както до сега само в техни джоб да тече като река ще има и ручейче за общината!!!!!!!!!!

 • Вносителю нещо си в грешка. Жъро Гела е хвърлил око на паркингите и прави сметки как ще ги вземе ако Емо се откаже. Затова и кометара по горе сам си го е написал дето общината да си ги стопанисвала. Той това иска общински поркинги. Той управител и яко градене с Тинчев. И не отклонявайте темата към Герита Мерита. Работата тук е за пари. За много пари

 • Все одбор юнаци в тази група от 14 съветника.Няма да стане на вашето.Имат договор сключен немогат го развали. Иначе ще плащат неустойка.Резили нали нямаше да вдигате наемите или парите ви свършиха.

 • Ало партия герб не се наядохте две години и продължавате да изнудвате хасковските граждани.Всичко вдигате нали нямаше да увеличавате нищо.Големи предизборни обещания дадохте поне го спазвайте.

 • Ало партия герб не се наядохте две години и продължавате да изнудвате хасковските граждани.Всичко вдигате нали нямаше да увеличавате нищо.Големи предизборни обещания дадохте поне го спазвайте.

 • Кой пише против хората, подписали се в докладната. Кажи си името бе, страхливецо, какво се криеш зад псевдоними. Тези хора са се доказали в обществото и в професията си, а ти с какво ще се похвалиш, че си с перфектна види, с перфектен ум, с перфектен бизнес, с перфектно семейство ли?
  Ооо, я стига, перфектна картина в живота няма. А това са будните ни общ. съветници, които следят за нередности, които сигнализира и не се страхуват да излезнат с името си. Това са истински политици. А ти се разкрий, за да ти повярваме, че това което калвш истина! Не можеш, защото това са клевети. Хайде сега се скрий в дупката си, защото там си нещастен, но никой няма да разбере, че нямаш перфектен живот. Дишай дълбоко!

 • Симеонов аз винаги пиша с името си! Та какво викаш тези са достойни? Кой от тях ? Шалапутьов ли или някой от останалите? Вдигането на наемите ще доведе до вдигане цената на час за гражданите? А те ще си паркират както и сега безплатно пред общината. Същия рекет правиха и на заведенията в парковетено…в съда глупостите им се срутиха…сега ще е същото.

 • Ало Симеонов никой не се крий бе гербажийски мушеник.И ти си от тях ненаядено протиже на партията майка

 • Няма как Гела – човек на кмета да е в играта щом предложението идва от Гербавите. Търсете пак някоя саниращи фирма

 • Защо не видите работното време на паркингите на м комфорта- работят до 19 часа нощем , в събота – до 14 часа и няма никаква инспекция по труда да ги провери – ползват работниците си като роби а властта си затваря очите защо ли

 • Янко Митев, Гост, какво се случи – уж ви призовавам с се разкриеите, а Янко Митев, не фигурира в горните коментари, а Гост пак си пише с псевдоним….. Я стига супер на „помия“.

 • Янко Митев,ти какво предлагаш да им ги дадем без наем,та белким намалят таксата на гражданите ли?От костенурка вълна стригал ли си?Наема им е смешен, два лева на месец.

 • Янко злобата те разболя, завистта те мори всеки ден и ти пак не спираш да сееш омраза и ненавист. Опомни се. Узунджовеца който те мачка 10 години и после ти подхвърли трохи в последните дни на управлението си няма да те приюти в сараите си на Клокотница. Спри се бе човек. Смири се. Нямаш ли страх от Бога ами продължаваш да сипеш злъч с всяка своя дума. Вредиш на себе си човече. И ставаш все по – жалък.

 • Разпадате се като партия герб идва ви края, някой хора от вашата партия още не могат да се поберът в кожата си само с коментарите ще си останите.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.