Хасковлии напълниха безплатното училище за родители

Хасково
Родители

Първата лекция на безплатното училище за настоящи и бъдещи родители в Регионална библиотека “Христо Смирненски” бе посетена от десетки хасковлии.

Педиатърът в МБАЛ – Хасково д-р Мария Кръстева изнесе лекция за храненето на бременната, а темата на Саша Тодорова бе “Стволови клетки – съхранете днес, подсигурете се за утре”.

Родители

Д-р Кръстева посочи, че бременната трябва да пие 6 – 8 чаши вода дневно, да избягва кафето и газираните напитки. Алкохолът е абсолютно забранен, защото води до увреждане на плода. Жената трябва да следи зъбния си статус поне два пъти по време на бременността. Трябва да се следи нивото на серумното желязо и фолиевата киселина, защото спадат през бременността.

Родители

Специалистът наблегна на режима на хранене на жената в различните етапи на бременността. Обобщението е, че бременната трябва да се храни разнообразно – често и по малко с акцент върху витамините, рибата, млечните продукти.

Д-р Кръстева наблегна и на значението на кърмата за новороденото, като посочи, че нейните заместители са бледи копия. Кърменето свързва емоционално майката и детето, дава на детето хормони и защитни фактори срещу инфекциозни заболявания, както и незаменими аминокиселини. Педиатърът посочи, че не трябва да се кърми ако майката страда от туберкулоза, психично заболяване, СПИН, сифилис, рак в активно състояние. Тя говори и за адаптираните млека.

Родители

Както Haskovo.info писа, безплатното училище за бъдещи и настоящи родители е инициатива на списание “9 месеца” и е подкрепена от общината. Хасково е десетият град, в който списанието ще провежда всеки месец безплатни лекции.

Още новини

loading...

Един коментар по “Хасковлии напълниха безплатното училище за родители

  • Извратена,ЕВРОПЕЙСКА РАБОТА!!!
    А,ПАРИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦАТА….НЯМАААА….КУХИ ЛЕКЦИИ И ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ…ИМАААА….

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.