Регион

Правят тренировъчен център по парашутизъм на летището край Малево

Фирма е заявила инвестиционно намерение за изграждането на „Учебно-тренировъчен център по парашутизъм и други спортове“ на бившето летище край хасковското село Малево.

Това става ясно от докладна на кмета Добри Беливанов за януарската сесия на общинския съвет, която е относно предварително съгласие на общинския съвет за промяна предназначението на имоти публична общинска собственост, за преобразуване на имоти – публична общинска собственост в имоти – частна общинска собственост и за учредяване право на строеж върху имоти общинска собственост.

Инвестиционното намерение е от „Авиотех“ ООД. Основна дейност на дружеството е реализация на специализирани услуги и продукти в областта на авиацията с общо предназначение. Фирмата е официален представител за България на водещи производители на авиационна техника, спортни и учебно-тренировъчни самолети. Дружеството развива своите дейности на летателни площадки „Белчин“ (София) и „Казанлък“.

„Авиотех“ е сключило дългосрочен 35-годишен договор за наем на летателна площадка-писта в хасковското село Малево. Фирмата изявява желание да реализира проекта си „Учебно-тренировъчен център по парашутизъм и други спортове“. За този проект обаче фирмата е възпрепятствана от факта, че пистата за излитане и кацане е с минимално отстояние и недостатъчно прилежаща площ. Сред необходимите неща са странични ивици за безопасност. Необходима е площ и за разгръщане на Учебно-тренировъчния център.

От дружеството искат да му се учреди право на строеж, след смяна предназначението на няколко имота, представлявали някога част от летището. Върху тези имоти ще бъде изграден Учебно-тренировъчен център и различни помощни елементи, като малък самолетен хангар, учебна част – класни стаи за теоретична и методическа подготовка на курсантите, административна, складова част, гараж, ремонтна работилница, спортна площадка, еко-велоалея и други технически съоръжения, сред които и трафопост.

След завършване на проекта община Хасково ще има на разположение действаща летателна площадка или технологично летище, като част от транспортната инфраструктура, за целите на извършване на специални полети до и от Хасково, в това число за оказване на спешна медицинска помощ и аварийно-спасителни дейности.

От фирмата допълниха за Haskovo.info, че инвестицията ще е за над 1 млн. лв. В центъра ще се обучават любители пилоти за леката и свръхлеката авиация, както и за моторното и безмоторното летене. Ще има курсове за фенове на парашутизма и скайдайвинга.

Местни хора ще бъдат ангажирани със строителството, охраната и кетъринга на центъра. Очакванията са проектът да стартира до 1 г. ако всичко върви гладко. В самото начало ще има два самолета за обучение и един за парашутните скокове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button