Хасково

Изграждат два социални центъра за над 800 000 лв. в Хасково

Община Хасково ще изгради два социални центъра, като договорът за финансирането вече е подписан от кмета Добри Беливанов и е на стойност 814 271 лв., съобщават от кметството.

Средствата са от Оперативна програма Региони в растеж. С тях ще бъдат изградени Нов дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, Ново преходно жилище за деца от 15 до 18 годишна възраст. Така също ще се разшири капацитета на съществуващ Център за обществена подкрепа, посредством изграждането на Център за спешен прием.

Дневният център и преходното жилище ще бъдат построени на парцела до съществуващият Общностен център – до училище „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът предвижда пълно обзавеждане на новите социални центрове съобразено с изискванията за подобни услуги. В дневния център ще има напълно оборудване сензорна стая.

Центърът за спешен прием ще бъде обособен в един от апартаментите в общинските блокове на улица „Георги Кирков“. Срокът за изпълнението на проекта е 24 месеца.

Проектното предложение е „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца чрез изграждане на социална инфраструктура в град Хасково“ и е разработено в отговор и в подкрепа на Националната стратегия „Визия за деинституализацията на децата в Република България“ с хоризонт до 2025 г. и Актуализирания план за изпълнението й. То е част от политическия ангажимент за реформа в системата на грижа за децата и семействата и създаване на подходяща среда, в която институциите, гражданските организации, обществото и семействата да зачитат правата на децата, и осъществяват политики, насочени към развитие, социално включване и участие на всички деца.

Изпълнението на планираните дейности са насочени към предотвратяване настаняванията на деца извън техните семейства и включва създаване на нови услуги, ориентирани към нуждите на всяко дете и неговото семейство и са с по-високо качество на грижата. В рамките на проекта се предвижда изграждането на необходимата инфраструктура за услуги за деца, като част от мерките за деинституализация на грижата за деца до 2025 г.

Основната цел на проектното предложение е да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура за предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в община Хасково, които да заменят институционалния модел на грижата на децата с грижа в близка до семейната среда в общността и да гарантират правото на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните потребности. Специфичните цели на проекта са подобряване качеството на живот на децата в семейната и социална среда, в отговор на потребностите на всяко дете в риск и неговото семейство на територията на община Хасково чрез разширяване на капацитета на функциониращ Център за обществена подкрепа. Така също осигуряване на възможност на децата с увреждания и техните семейства да получат специализирана подкрепа за развитие и социално включване, без да се откъсват от семейната среда чрез изграждане, обзавеждане и оборудване на Нов дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства.

Чрез реализацията на проекта ще бъде създадено устойчиво място за живот на всяко дете в сигурна и устойчива среда, близка до семейната и превенция на социално изключване и защита в най-висока степен правата и интересите на всяко дете посредством изграждане, обзавеждане и оборудване на Ново преходно жилище за деца от 15 до 18 годишна възраст. Освен това се цели развитие на превантивни и алтернативни форми на грижа и услуги за деца и подобряване на регионалната социална инфраструктура за деинституционализация и условията за модерни и достъпни социални услуги за деца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
24.01.2018 19:57 19:57

Резултат от усилията на Милена Трендафилова и Теодора Пехливанова! Браво! Видими резултати за Хасково! Настоящите служители на Община Хасково нямат никаква, ама никаква заслуга за проекта! Така е с всички неща до момента!

Анонимен
Анонимен
24.01.2018 20:33 20:33

Ами настоящите служители не са ли от Делян-Добревите протежета,бре другарю? Като се изпокарахте за кокала и вече не носите отговорност,така ли? Всички сегашни са назначени от ГЕРП, а пьк кметя още си е ваш член,кво като уж сте снели доверие от него.

Анонимен
Анонимен
24.01.2018 21:55 21:55

Провери бе, анонимен! Нали всичко знаеш?! Делян Добрев не е кмет и никого не е назначил! Един друг , неориентиран господин назаначава! Ей това всички го пропускате! Защо ли?!

един герб-еденица мярка за наглост
един герб-еденица мярка за наглост
24.01.2018 22:37 22:37

Неориентираният бай Добри Беливанов ли е? И без да проверяваме вашият Делянчо Мамин си призна,че той го е назначил за кмет,даже се и извини. Като се скарахте за кокала, напуснаха 5-6 човека. Останалите всички са партийни назначения. Нали се сещаш,че „неориентираният“ не ги е назначил по своя воля,а са му спуснати от партията любима и от идола ти Делян.

Една БСП - единица за наглост и корупция
Една БСП - единица за наглост и корупция
25.01.2018 10:55 10:55

Символът на корупцията в България е БСП. Те заедно с ДС корумпираха политическия живот и затова стана разбойническата приватизация, която помогна на всички наглеци да се обогатяват лично и дастанат милионери. Затова няма истинско борене на корупцията и всичко си върви по стария тертип – безочлива шуробажанащина във всички области на живота с помощта на съда, ДС и МВР.

Анонимен
Анонимен
25.01.2018 18:44 18:44

Ха-хаааааа, кой го казва това-че вие от ГЕРП сте сьщите,бре. Старото БКП се разделило на ГЕРП и БСП-разлика няма. В Хасково пьк хептен няма. Тука комунисти и гербаджии сте си заедно в един общ БСГЕРБ-бьлгарски социалистически герб.

Back to top button