Приеха бюджета на Хасково: заложиха повече пари за спорт и култура, 129 бона за охрана на училищата

Хасково

Хасковският общински съвет прие бюджета на община Хасково за 2018 г. Първаночалната финансова рамка бе от 67 337 160 лв. По предложение на комисията по бюджет и финанси рамката бе завишена по приходната и разходната част с 625 000 лв.

Председателят на комисията Даниел Гаргов изчете промените, които след това бяха приети от съветниците. Те са на база постъпилите предложения при общественото обсъждане и дебатите в постоянните комисии при местния парламент.

Данъчните приходи се завишават с 448 000 лв., а неданъчните приходи със 177 000 лв. Сред перата, където се завишиха парите в сравнение с предложения проектобюджет от кмета Добри Беливанов, са тези за спорт и култура. Съветниците гласуваха парите за спорт да се увеличат от 300 000 на 400 000 лв., а тези за култура – от 70 000 на 150 000 лв.

Отделно през годината общината ще компенсира пенсионерските карти за градски транспорт от 5 на 6 лв., отпускат се още 25 000 лв. за младежки дейности по бюджета на Младежкия център. 129 000 лв. трябва да бъдат разпределени по бюджетите на училищата за охрана. Общо до 10 000 лв. пък ще е еднократната финансова помощ за изявени спортисти и ученици.

Кметът Добри Беливанов заяви от трибуната, че тези предложения са представени тази сутрин на администрацията и не е имало време да бъдат обсъдени. Градоначалникът попита, от къде са предвидени повечето пари и това означава ли вдигане на данъци. Той призова да се прояви разум и да се приеме предложения проект за бюджета, а промените да бъдат направени по-късно. Съветникът от „Коалиция за Хасково“ Георги Пеев заяви, че бюджет се приема и ако кметът не е съгласен може да го атакува в съда.

Йозджан Мехмед от ДПС каза, че днес трябва да бъде приет един балансиран бюджет, в който да се види всяко населено място и всеки един жител да усети благото от обществения ресурс. От общината пък обясниха, че в предложението не се предвижда вдигане на данъци, а по-висока събираемост.

Светослава Стоянова от „Коалиция за Хасково“ пък заяви, че предложенията не са представени в последния момент, а повечето са от общественото обсъждане на проектобюджета. Тя подчерта, че сега за прът път проектът за бюджет е плод на всеки един от общинските съветници и се обърна към кмета, че ако го оспори в съда, така ще атакува всеки един от местните парламентаристи. Това бе посрещнато с аплодисменти от съветниците.

В крайна сметка бюджетът бе приет с 34 гласа „за“, 2 – „против“ и един „въздържал се“, като резултатът се аплодира от общинския съвет.

В началото на сесията председателят на общинския съвет Таня Захариева обяви, че съветникът от „Коалиция за Хасково“ Ели Костова е подала заявление за напускане на Коалицията и вече е независим съветник.

Сесия

11 коментара

  • БРАВО! ЧУДНО! Интересно ми е от къде идват повечето пари в бюджета , ако е наистина това означава скирто повишение на данъци…няма да им се размине на тия съветници. А всъщност да припомня, че точно те вече са на заплати от по 800 лева. Ей за това заседание месечното гушват около 800 лева.

  • Ами, не- да си размьрда Талибанов задника и да си сьбере даньците. В тоя скапан град вечно има тарикати,които не си ги плащат. Ако не може-голям кеф,бюджетьт ще се издьни. И без това откакто управляват ГЕРП сьм на принципа колкото по-зле,толкова по-добре. Нека да става тука все по-зле и по-зле.

  • могат, ама не искат `щото няма да им се отрази на заплатите, примерно една обстоятелствена проверка кои сгради са паянтови, полу-масивни и панелни ще изкара поне 100 хиляди укрити данъци, а тя и проверката вече е лесна и евтина с гугълстрийтвю…

   а, за 15-те хиляди кучкари, които не плащат данъци, това е отделно!

 • Едни от най -корумпираните и алчните хора на града са в тая зала и си играят на демокрация. В тая зала няма нормален работещ човек. В тая зала всичките са интриганти и самозабравили се алчни типове. И най интересното е ,че си мислят че така ще продължава

 • Значи тези общински съветници предвиждат по- високи данъци иначе от къде да дойдат тези пари?! Евала. С ръкопляскания посрещат намерение за увеличаване на данъците и таксите…

 • А защо не увеличиха бюджета със 100 милиона. Има нужда града от много пари! Какви са тези 625 хиляди лева.

 • Пари в Общината има! И се чудят какво да ги правят! Над 8 милиона лева! Върнати още 3 милиона в републиканския бюджет! Айде стига сте ревали, че пари няма! Едно хубаво нещо да се случи за хората в тоя град! Има пари и за кучкарници, и за асфалтиране, иза градини и за подобряване на инфраструктурата и за още куп неща! Само да им се работи. Действайте! Какво ще правите с парите за снегопочистване? Сняг тази година няма 🙂

 • Забележете ––повече пари за СПОРТ Кой спортува в тоя град след като младите хора повечето избягаха на запад –пенсионерите ли За култура –Кой ходи на театър –някой от дъжд на вятър Младежите не се интересуват от култура те са по заведенията и казината Маса пари се дават за ОХРАНА на УЧИЛИЩАТА –от кого охраняваме училищата -от талибаните ли от комунистите ли Такива чудеса през СОЦА нямаше училищата бяха седище на култура възпитание морал А сега ОХРАНА–УЖАС като че ли не са училища а ЗООПАРКОВЕ

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...