Хасково

Трима са новите почетни граждани на Хасково, добавиха 4 от баскетбола за Почетния знак

Хасковският общински съвет прие със званието Почетен гражданин на Хасково да бъдат удостоени Димитър Русев, Вела Казакова и Пейо Парапанов.

Димитър Русев е роден през 1958 г. в Хасково. Започва да свири на китара на 12 години. В периода 1971 – 1977 година свири в рок група “Лотос” към Младежки дом, Хасково. През 1973 г. групата печели конкурс и наградата е екскурзия и концерт на Балатон в Унгария. В периода 1981 – 1983 година организира Клуб-лектория за Джаз. Там представя джаз изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 година свири в групи за популярна музика. Турнета в Черна гора и Гърция. През 1986 година е един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов председател. През 1995 – 2001 година създава Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. В периода 1995 – 2001 година е автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково 95,3 mhz. След закриването на радиото продължава да води предаването в програмата на радио Метроном 87,6 mhz до 2006 година.

Мутата е инициатор и организатор на традиционните фестивали: Международен фестивал HASKOVO JAZZ, през септември, Джазово лято в комплекс Русалка, през август, Младежки джаз фестивал Димитровград, през октомври. Автор е на музикално образователната програма за децата от детските градини “В приказния свят на Джаза”. Тази програма Димитър Русев изнася вече пет години във всички детски градини на община Димитровград. От 2001 година е музикален ръководител на Акустично Джазово Трио от Димитровград. Димитър Русев е носител на редица награди, включително и международни.

Албуми с авторска музика: “Другите времена” (1998), “Русев Бенд” (2000), “Усещане” (2007), “Песента на вятъра” (2010). Концерти в Гърция, Турция, Франция, Египет.

В общинския съвет е постъпила подписка от граждани на Хасково с предложение за удостояване със званието “Почетен гражданин на Хасково” – Вела Казакова. Тя е диригент на представителен смесен хор “Родна песен” при читалище “Заря” и дългогодишен диригент на хор “Лира” при Езикова гимназия “Асен Златаров”.

През 2017 г. се навършиха 20 г., откакто Казакова е диригент на хор “Родна песен”. Казакова е родена на 15 януари 1952 г. в Хасково. Любовта към музиката, която носи от дете, става призвание, на което тя отдава себе си като диригент и учител по музика – след завършването на АМТИИ в Пловдив.

През 1983 г. Казакова създава детски хор “Октава” и е негов диригент до 2006 г., като през това време има много участия и награди, включително и международни. Стотици деца на Хасково свързват себе си с хор “Октава”. Успоредно с гова Вела Казакова работи като диригент на женския хор при общински съвет Хасково (1990 – 1993 г.). С хор “Лира” и “Родна песен” Вела Казакова също има много участия и награди, включително и международни.

В община Хасково е постъпила докладна от Организационен комитет за честване на 85 г. от създаването на баскетбола в Хасково с предложение за удостояване със званието Почетен гражданин на Хасково – Пейо Парапанов. В докладната е предложено също удостояване с отличието “Почетен знак на град Хасково”, както и връчване на почетни плакети и грамоти на изявени деятели, треньори и състезатели по баскетбол.

Пейо Парапанов е роден на 17 февруари 1929 г. в Хасково. Завършва Френски колеж през 1945 г. в Пловдив и продължава образованието си в 3-годишната Треньорска школа по баскетбол към Спортната академия в София.

В началото на 1954 г. започва работа като редовен преподавател по баскетбол в Юношеска спортна школа, а след това в Спортното дружество на града ни, като треньор по баскетбол. В този период подготвя известните национални състезатели: з.м.с. Елена Господинова, м.с. Славей Райчев, м.с. Михаил Смочевски, м.с. Здравко Андреев и др.

За да предаде своите знания и умения на повечето млади треньори Парапанов е назначен за методист по баскетбол в ДФС – Хасково, а след това в ОС на БСФС – Хасково. Неговата взискателност и любов към играта, спомага за разширяване на баскетболната игра в Хасковски окръг. Оказва помощ на представителните отбори – мъже и жени от Хасково да играят и да спечелят призови места в републиканските първенства.

През 1982 г. Парапанов допринася за успешното провеждане на Европейското първенство за юноши в Хасково и Димитровград. Награждаван е със спортни отличия.

Организационният комитет предлага да бъдат наградени с почетното отличие Почетен знак на град Хасково следните деятели, треньори и национални състезатели с особени заслуги и принос за развитието и успехите на мъжкия и женския баскетбол в Хасково: обществени деятели: Ангел Бонев – дългогодишен председател на Окръжна секция по баскетбол, Златко Марчев – дългогодишен президент на Баскетболен клуб – Хасково. треньори: Иван Тодоров – национален треньор за юноши и треньор в Хасково и Димитровград – мъже и юноши, Любомир Панайотов – национален треньор за юноши и треньор в Хасково – с две шампионски титли за юноши. Състезатели: з.м.с. Ваня Дерменджиева – национален състезател – носител на медали от две Олимпиади, Световни и Европейски първенства, м.с. Славей Райчев – посмъртно – национален състезател, дългогодишен шампион за мъже с “Академик” – София, състезател и треньор на жени в Хасково.

Предложението също бе прието, като към деятелите и спортистите бяха добавени Елена Станкова, Станислав Станков, основно заради успешната им работа с женския баскетболен тим на „Хасково 2012“, единственият професионален баскетболен съдия от града Ивайло Ресиловски, който много помага и на баскетбола, както и Тенчо Банев, който 9 пъти е шампион на България, 7 пъти е носител на Купата на България и е участвал на 3 Европейски първенства. Предложението за тяхното добавяне е на съветника от „Коалиция за Хасково“ Георги Пеев.

Съветниците приеха и предложението от Инициативен комитет с предложение да се удостои с “Почетен знак на град Хасково” заслужили спортисти бадминтонисти по повод 50-годишния юбилей на Бадминтон клуб “Хасково”. Най-заслужилите спортисти и спортни деятели на клуба са: Минка Дашинова – многократна шампионка и дългогодишна първа ракета на България, национален състезател, Арсен Касабян – основател на бадминтон клуб “Хасково” и многократен републикански шампион и национален състезател, Станимир Бойчинов – дългогодишен председател на Бадминтон клуб “Хасково” и републикански шампион, национален състезател, Желязко Арапкюлиев – рекордьор по републикански титли във всички дисциплини и национален състезател, Пейо Бойчинов – републикански и балкански шампион по бадминтон, треньор и капитан на националния отбор за мъже. Председател на бадминтон клуб “Хасково” в настоящия момент, Живко Димитров – председател на треньорския съвет при федерацията и дългогодишен треньор на хасковския клуб.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
джендаря -КАУНЬЬЬЬЬ
джендаря -КАУНЬЬЬЬЬ
26.01.2018 13:38 13:38

Поне един ДЖЕНДЪР да беше ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН!!!Не слушат Бойчето!!!Джендъри трябват на Хасково!!!!И нов пол-КАУНЬ с голям к.р,да го натресе в г.зовете ГЕРБЕРСКИ!!!

Янко Митев
Янко Митев
26.01.2018 16:07 16:07

Много ме изкефи изказването на Зл МАРЧЕВ Той на младини играел с вдъхновение баскетбол Как е било това след като е висок 1 50 см просто недоумявам може би се е ПРОВИРАЛ под ЧЕТАЛА на по високите За това ще питам П Парапанов Много започнаха да стават почетните граждани Не знам дали няма да доийде врема почти целия град бабабар с жителите на РЕПУБЛИКА да са почетни граждани Ва времето ей така Г Първанов раздаваше ордена Ст ПланинаА не е ли време да направим и ПОЧЕТЕН Делян Добрев все пак е наш човек пък и Беливанката му дължи уважение НЪЛ ТЪЙ

Анонимен
Анонимен
26.01.2018 16:15 16:15
Отговор до  Янко Митев

Така де, Кака Снежка сигурно е по-заслужила!

Анонимен
Анонимен
26.01.2018 21:49 21:49
Отговор до  Анонимен

Аз пьк не знам защо на гербаджиите,какьвто предполагам сте вие, толкова им бьрка някьде си Кака Снежка. Жената се занимава с благотворителност,помага на много хора,малко са такива хора. Не разбирам защо от партията на Делян Пеевски и Делян Хасковски това така ги дразни.

пОчетен почЕтен
пОчетен почЕтен
26.01.2018 22:58 22:58

Званието „Почетен гражданин на Хасково“ се дава като топъл хляб. По тоя повод какво беше това излагане с Максим Ставински и Албена Денкова?. Кака Снежка също е странно решение. Хората в града намалят, а почетните се увеличават! Няма нужда да ги люпим като пилци, а да са наистина хора с ценз и дали много на града. Поздравления към номинираните!

Анонимен
Анонимен
27.01.2018 8:56 8:56
Отговор до  пОчетен почЕтен

Защо да е излагане? Те тогава бяха световни и европейски шампиони и никой не е предполагал,че ще стане тая ужасна катастрофа. Означава ли,че ако утре Григор Димитров, на когото сега се вьзхищавате направи катастрофа и убие някого,ще кажете,че трябва да врьща „почетен гражданин на Хасково“. И ще почнете да го оплювате сто на сто. Ами булгаристански и хасковски селски манталитет.

Хорист
Хорист
27.01.2018 7:58 7:58

Вела Казакова не е дългогодишен диригент на.хор„Лира”. Дългогодишният диригент и създател на хора на Езиковата е Стефка Младенова.

Вела Казакова
Вела Казакова
27.01.2018 8:18 8:18
Отговор до  Хорист

Да, прав сте! Това е неточност – дирижирах хор „Лира“ само 8 години. Предполагам, че журналистите са имали предвид, че бях дългогодишен диригент на детски хор „Октава“ /24 години/. Адмирации за г-жа Младенова!

Back to top button